Meer energie regelingen nodig om armoede te voorkomen?

Door Natascha van den Berg op 23 september 2022

PvdA Apeldoorn heeft de afgelopen periode meerdere keren schriftelijke en/of actualiteitsvragen aan het college van B&W gesteld vanwege zorgen omtrent armoede in Apeldoorn door de stijgende kosten van het levensonderhoud. De antwoorden op deze vragen geven ons het vertrouwen dat de gemeente Apeldoorn oog heeft voor de worstelingen die huishoudens, werknemers en ondernemers in onze gemeente hebben door de hoge energiekosten en daarop ook handelt.

-> Zo stelden we vragen over de toekenning en uitbetaling van energietoeslag op 19 augustus jl. waarin de gemeente aangeeft onder andere in oktober over te gaan tot de uitbetaling van de extra energietoeslag van 500 euro. Zie: https://apeldoorn.pvda.nl/nieuws/noodzaak-tot-uitbetaling-extra-energietoeslag-is-hoog/

-> Ook stelden wij in juni 2022 enkele schriftelijke vragen over hoe de gemeente Apeldoorn omgaat met verzoeken van inwoners die
financiële problemen hebben (gekregen) als gevolg van de sterk stijgende energieprijzen. De gemeente gaf o.a. aan hen van maatwerk te voorzien via de Bijzondere Bijstand.

-> Tijdens de raadsvergadering van 15 september 2022 stelden zowel PvdA als de fracties van coalitiepartijen SGP en VVD actualiteitsvragen in relatie tot de energiecrisis en Apeldoornse inwoners en ondernemers.
Ondanks ons vertrouwen in de aanpak van de gemeente in deze energiecrisis en de heldere antwoorden die we op onze eerdere vragen kregen, willen we nog graag aanvullende helderheid over een aantal zaken en stellen zodoende de volgende vragen aan het college van B&W.

Bijzondere Bijstand ivm Energiekosten

1) Hoeveel aanvragen voor Bijzondere Bijstand met betrekking tot ‘hogere energiekosten’ zijn er tot op heden gedaan? Hoeveel zijn er toegekend en afgewezen?
2) In antwoord op eerdere vragen gaf u aan dat u per situatie kijkt naar de mogelijkheid voor het uitkeren van Bijzondere Bijstand en dat deze nadrukkelijk ook bedoeld is voor mensen die geen bijstandsuitkering ontvangen, maar ook voor bijv. werkenden. Zo staat het ook op de website: https://www.apeldoorn.nl/bijzondere-bijstand
Kunt u helderheid geven met wat voor een soort vragen/problemen men deze Bijzondere Bijstand aanvraagt? Betreft het eenmalige uitkeringen bij zeer hoge jaarnota’s en/of periodieke uitkeringen bij hoge termijnbedragen?
3) Welk bedrag is gemoeid met deze ‘energie-uitkeringen’ Bijzondere Bijstand (in totaal)?

Voorschot / loonsverhoging voor werknemers gemeente Apeldoorn

4) Verschillende grotere organisaties in Nederland hebben hun werknemers een voorschot of (tijdelijke) loonsverhoging of compensatie gegeven voor de stijgende energiekosten thuis. Dit betrof veelal organisaties die werken met mensen uit de lagere inkomensschalen die met hun loon net boven de grens voor de energietoeslag uitkomen. Is de gemeente Apeldoorn voornemens om haar werknemers ook een compensatie of bovenwettelijke loonsverhoging te geven? Zo ja, wanneer zal dit plaats vinden en hoe ziet deze compensatie/loonsverhoging eruit? Zo nee, waarom niet? Kunnen werknemers ook een voorschot krijgen?

Extra energietoeslag

5) Het kabinet heeft toegezegd dat er ook volgend jaar weer 1300 euro energietoeslag wordt uitgekeerd. Is de gemeente Apeldoorn (desondanks) net als de gemeente Arnhem voornemens om een extra energietoeslag uit te keren? In Arnhem is dit 250 euro boven op de 1300 euro. Zie: https://www.arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/bijzondere_bijstand/Voorzieningen_bij_een_laag_inkomen/Extra_energietoeslag_voor_lagere_inkomens

Energietoeslag

6) Graag ontvangen we een update van het aantal energietoeslagen dat is uitgekeerd. Hoeveel mensen hebben reeds een aanvraag bij het digitale loket gedaan? Hoeveel aanvragen zijn reeds beoordeeld en goedgekeurd? Hoeveel aanvragen zijn afgekeurd? Hoeveel aanvragen wachten nog op beoordeling? Wat is de gemiddelde wachttijd?

Wij zien ook de antwoorden op deze vragen met belangstelling tegemoet en houden u op de hoogte van de antwoorden en verdere ontwikkelingen.
Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg