Kwaliteit VMBO onderwijs in Apeldoorn moet beter

Door Chris Schouten op 26 april 2024

Onze burgemeester spreekt vol lof over het MBO als Mega Belangrijk Onderwijs en wij delen zijn mening in deze. Wij menen in navolging hierop dat VMBO dan als Voorbereidende Mega Belangrijk Onderwijs beschouwd mag worden. We maken ons echter zorgen over de kwaliteit van het VMBO in Apeldoorn. In de zomer van 2022 is de fusie van het Edison, Sprengeloo en Cortenbosch tot UGO en UDO uitgevoerd. We zijn een kleine twee jaar verder en horen zowel positieve als negatieve geluiden over de uitrol van de fusie in de media en via andere (in)formele bronnen zoals leerlingen, ouders en leerkrachten. De fractie PvdA Apeldoorn maakt zich zo gezegd zorgen over VMBO onderwijs in Apeldoorn en neemt onderstaande berichtgeving van NOS als aanleiding om het college van B&W enkele vragen te stellen.

https://nos.nl/regio/gelderland/artikel/511154-deze-scholen-presteren-ondermaats-hoe-verbeteren-zij-hun-onderwijs

In dit artikel komt duidelijk naar voren dat de (3) VMBO scholen een negatief advies van de Onderwijsinspectie hebben gekregen.

1)     Heeft het college de rapporten van de Onderwijsinspectie betreffende UGO Cortenbosch, UGO Edison en UDO Sprengeloo – zoals op dit moment nog naar de scholen wordt gerefereerd door de Onderwijsinspectie – tot zich genomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat roepen de (negatieve) oordelen en adviezen bij u op?

2)     In hoeverre is het college van B&W betrokken (geweest) bij de reorganisatie van het VMBO onderwijs in Apeldoorn?

3)     Welke mogelijkheden heeft de gemeente om te sturen in de ontwikkelingen die er op dit moment zijn binnen UDO en UGO? Worden deze mogelijkheden benut?

4)     Wat vindt het college ervan dat groep-8-leerlingen met een VMBO-tl, HAVO of VWO advies kunnen kiezen uit wel 4-5 scholen met hun onderwijsniveau in onze gemeente, maar leerlingen met een VMBO basis of kader advies feitelijk geen keuze hebben? UGO en UDO vormen in onze beleving namelijk samen één school met twee voordeuren: een deur met een paars UGO logo en een deur met oranje UDO logo.

Kortom, PvdA Apeldoorn ziet graag dat ook aankomende VMBO basis/kader leerlingen weer een echte schoolkeuze krijgen (dus uit meerdere onderscheidende opties) en dat dit op een school is met een goed oordeel van de Onderwijsinspectie.

Wij zien de antwoorden met belangstelling tegemoet en zullen u op de hoogte houden hiervan.

 

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten