Noodzaak tot uitbetaling extra energietoeslag is hoog

Door Natascha van den Berg op 19 augustus 2022
De inflatie is ongekend hoog. Prijzen van eerste levensbehoeften waaronder energie rijzen de pan uit. Steeds meer huishoudens komen niet meer rond, de koopkracht daalt en armoede neemt toe, zo lezen we in:
Tegen deze zorgwekkende achtergrond heeft PvdA Apeldoorn het college van B&W gevraagd om een update omtrent de (uitbetaling van) de energietoeslag. We vroegen:
1. Hoeveel mensen hebben reeds een aanvraag bij het digitale loket gedaan? Hoeveel aanvragen zijn reeds beoordeeld en goed gekeurd?Hoeveel aanvragen zijn afgekeurd? Hoeveel aanvragen wachten nog op beoordeling?
Ook zijn we nieuwsgierig naar de (uitbetaling van) door het kabinet toegezegde extra toeslag van 500 euro en we vroegen alsvolgt.
2. Wanneer gaat de gemeente Apeldoorn over tot het uitbetalen van de 500 euro extraenergietoeslag wat door het kabinet is toegezegd aan degene die ook de uitkering van 800 euro hebben gekregen, dan wel recht op hebben en nog zullen ontvangen? Op de website van de gemeente staat aangegeven dat men dat in het ‘najaar’ gaat doen. https://www.apeldoorn.nl/ter/digitaalloket/geld/energietoeslag
PvdA meent dat er vaart gezet mag worden achter de uitbetaling van de additionele toeslag van 500 euro. Met de huidige torenhoge variabele tarieven zullen vele inwoners met een smalle beurs reeds (het merendeel van) de 800 euro toeslag verbruikt hebben. Van de week vernam onze fractie dat de gemeente Winterswijk de nabetaling van 500 euro halverwege september gaat doen.
Mogen onze inwoners dat ook verwachten?
We wachten de beantwoording af en houden u op de hoogte.
P.S Meer over de inzet van PvdA Apeldoorn in de bestrijding van (energie)armoede lees je hier: Dreiging ernstige financiële problemen door sterke stijging energiekosten – PvdA Apeldoorn
UPDATE 16 september 2022: de antwoorden op onze vragen zijn binnen. Kortweg zal de extra 500 euro energietoeslag in oktober automatisch worden overgemaakt aan degene die reeds recht hadden op de eerdere 800 euro. Aanvragen die na 1 oktober worden toegekend krijgen direct de 1300 euro in een keer overgemaakt zodra de toeslag is toegekend. De gemeente krijgt flink wat aanvragen binnen en is druk doende om ze te beoordelen.
Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg