Door Chris Schouten op 2 oktober 2023

Worden EU-landbouwsubsidies onterecht ontvangen in Apeldoorn ?

Zowel onderzoeksjournalisten van Follow the Money als van Platform Investico hebben onderzoek gedaan naar de registratie van landbouwgrond door boeren ten behoeve van het aanvragen van EU-landbouwsubsidies. Zij constateren dat in Nederland boeren naar schatting tienduizenden hectaren overheidsgrond registreren, terwijl de eigenaar zegt hier geen toestemming voor te hebben gegeven. In diverse landelijke kranten en tijdschriften werd hieraan recentelijk aandacht besteed.

Artikel van Follow the Money

Artikel van Platform Investico

Ook haalde het vermoeden van onterecht ontvangen landbouwsubsidies op vrijdag 29 september jl. het NOS-journaal ‘Boeren registreren ten onrechte duizenden hectares land dat van overheid is’

Naar aanleiding van bovengenoemde uitingen heeft de PvdA-fractie de volgende vragen voor het college van B&W:

1) Is het college bekend met de uitkomsten van de onderzoeken van Follow the Money en van Platform Investico? Zo nee, zou het college hiervan alsnog kennis willen nemen?

2) Is het college bekend met de oproep van het ministerie van Landbouw dat
grondeigenaren hun rechten op bezit opeisen, zodat de percelen niet ongemerkt en onterecht kunnen worden geclaimd voor EU-landbouwsubsidies? Zo nee, zou het college hiervan alsnog kennis willen nemen?

3) Is de grond die in eigendom is van de gemeente Apeldoorn als zodanig geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland? Zo niet, gaat de gemeente Apeldoorn gehoor geven aan de oproep van het ministerie om dat alsnog te doen? Zo nee, waarom niet?

4) Is in voldoende mate verzekerd dat grond in eigendom van de gemeente
Apeldoorn niet kan worden gebruikt door derden voor dit type fraude?
Zo ja, hoe is dat verzekerd? Zo nee, gaat het college hiervoor zorgen?  Zo
ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

5) Ondervindt de gemeente Apeldoorn nadeel van deze mogelijke fraude? Zo
ja, in welke mate en gaat de gemeente Apeldoorn actie ondernemen om
onterecht opgegeven grond door derden, in eigendom van de gemeente
Apeldoorn, te corrigeren? Zo nee, waarom niet?

Zodra wij de antwoorden hebben ontvangen, laten we u dat weten.

UPDATE: via deze link komt u bij de antwoorden op onze vragen.

Samengevat is het antwoord van het college dat gronden van de gemeente Apeldoorn niet alle zijn geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het college zal daartoe ook niet overgaan. De verantwoordelijkheid voor de controle op fraude ligt bij de RVO. De gemeente Apeldoorn ondervindt zelf geen nadeel van mogelijke fraude, citaat: “Indien de gronden onrechtmatig voor agrarisch gebruik worden aangemeld, zou dit kunnen worden gebruikt om meer mest aan te wenden op de in gebruik zijnde agrarische grond met mogelijk een nadelige invloed op de leefomgeving.” De PvdA concludeert uit de beantwoording van het college dat de gemeente Apeldoorn, lees: haar bewoners, wel degelijk hiervan nadeel kunnen ondervinden.

We blijven dit onderwerp op de voet volgen.

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten