Voedselbank heeft permanente huisvesting nodig

Door Natascha van den Berg op 2 januari 2023

Afgelopen 24 november 2022 was de gemeenteraad op werkbezoek bij de Voedselbank Apeldoorn. Daar vernamen we dat de Voedselbank een huisvestingsprobleem heeft. Kort samengevat is het de Voedselbank niet gelukt om in Apeldoorn geschikte huisvesting te vinden die voldoet aan de specifieke wensen van de organisatie te weten goede bereikbaarheid voor haar klanten, voldoende ruimte voor opslag van houdbare producten en de vriezers en koelingen en het moet betaalbaar zijn. Per juli 2024 moet de Voedselbank haar huidige locatie verlaten vanwege de verdere ontwikkeling van het Zwitsal terrein. De Voedselbank heeft middels een brief aan de gemeenteraad – dd. 28 november 2022 – een concrete hulpvraag bij de gemeente neergelegd met betrekking tot het komen tot een nieuwe huisvestingslocatie in samenwerking met de gemeente Apeldoorn.

Tegen deze achtergrond hebben de Apeldoornse fracties van D66, ChristenUnie en PvdA de volgende33 schriftelijke vragen aan het college van B&W.

  1. Is het college bereid om de Voedselbank in haar zoektocht te ondersteunen? Zo ja, welke hulp bent u van plan concreet te geven? Zo nee, waarom niet?

De Voedselbank Apeldoorn is het afgelopen jaar op zoek geweest naar geschikte panden om te huren. Nu is recentelijk door de Voedselbank Dalfsen een pand gekocht middels een bankgarantie van de gemeente. We hebben begrepen dat de Voedselbank Apeldoorn dit een interessante optie vindt en wil dit graag samen met de gemeente Apeldoorn verkennen.

  1. Bent u bereid om samen met de Voedselbank de optie voor het verlenen van een bankgarantie te verkennen? Zo ja, op welk termijn? Zo nee, waarom niet?

 We zien de antwoorden met belangstelling tegemoet.

UPDATE: Inmiddels zijn de antwoorden op de vragen binnen en is ook de bovengenoemde brief van de Voedselbank beantwoord door het college van B&WAls we beide lezen dan worden onze verwachtingen getemperd. Het college zegt toe met de Voedselbank te willen mee denken. Dit vinden wij eerlijk gezegd wat magertjes omdat de Voedselbank als noodhulporganisatie niet meer weg te denken is in Apeldoorn.

Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg