Schriftelijke vragen over voorgenomen nieuwe locatie tankstation De Witte

Door Martine Berends op 24 februari 2021

Bij de behandeling van het bestemmingsplan Molecatenlaan 15 en Ugchelseweg 201 te Ugchelen is naar voren gekomen dat dhr. De Witte, de eigenaar van het tankstation dat op dit moment gevestigd is aan de Ugchelseweg, voornemens is om zijn tankstation te verplaatsen naar de hoek van de Laan van Westenenk met de Winkewijertlaan.

Hiertoe is reeds een koopovereenkomst gesloten met de gemeente welke afhankelijk is van goedkeuring op de desbetreffende bestemmingsplanwijziging.

De fractie van de PvdA heeft een aantal vragen over deze nieuwe (beoogde) locatie aan het college van B&W gesteld.

(NB: Wij zijn ons als PvdA-fractie zeer bewust van de onderhandelingspositie van de Gemeente Apeldoorn. Mochten er antwoorden op de schriftelijke vragen Niet Openbaar moeten worden gegeven, dan ontvangen wij die graag op die manier).

1. Wij ontvangen signalen dat deze locatie al sinds 2000 binnen de Gemeente Apeldoorn in discussie is mbt. de verplaatsing van het tankstation vanuit Ugchelen. Heeft het College voor ons een overzicht van de ambtelijke overwegingen en adviezen richting B&W en de beleidsopvattingen vanaf 2000?

2. Is het College ervan op de hoogte dat de Politieacademie in het verleden voornemens was een ontsluiting te creeren via de Egerlaan?

3. Deze ontsluiting zou hetzelfde gebied doorsnijden als waar nu het nieuwe tankstation is beoogd. Deze bestemmingsplanwijziging is afgekeurd door de Raad van State omdat dit gebied onderdeel uitmaakt van Natura2000 gebied. In hoeverre bestaat het risico dat ook dit voorstel op basis hiervan zal worden afgekeurd door de Raad van Staten gezien de grote weerstand die er bestaat tegen de voorgenomen verplaatsing?

4. Op basis van het ons nu bekende kaartmateriaal concluderen we dat het tankstation verplaatst zal worden naar een locatie (opnieuw) in de directe nabijheid van de Winkewijertbeek, maar bovendien bovenop de wellen/sprengenkoppen van de Kayersbeek -oude waterbronnen, van een zeer hoge waterkwaliteit- (één van de belangrijkste beken die het Apeldoorns Kanaal voedt). En een belangrijke plek in “de Groene Mal” van Apeldoorn. Is het College zich hiervan bewust? Welke risico- inschattingen hebt u hierbij gemaakt en hoe hebt u die beoordeeld?

5. In 1986, zo blijkt uit ons onderzoek, zie onderstaande foto, is het gebied voor het beoogde tankstation, gereinigd vanwege een aanzienlijke bodemsanering met arseen. De zogenaamde “Arseenvijver” aan de Winkewijertlaan. Hiertoe is onder meer 525.000 kg. arseen-houdend slib afgevoerd en is het terrein aanzienlijk verlaagd. Wat is het bedrag aan gemeenschapsgeld dat in 1986 aan deze sanering en veiligstelling van dit belangrijke gebied is besteed?

6. Tot vragen wij ons af wat de mening is van het College over het behoud van deze waardevolle plek. Welke stappen is het College bereid te ondernemen om de natuurlijke bronnen op deze locatie te beschermen mocht de realisatie van een tankstation op deze plek werkelijkheid worden?

Namens de fractie van de PvdA Apeldoorn, Martine Berends

Martine Berends

Martine Berends

Martine Berends is sinds 2017 actief in de gemeenteraad van Apeldoorn. Daarvoor heeft zij zich 6 jaar ingezet voor de afdeling als secretaris van het bestuur. Martine richt zich met name op de ‘harde portefeuilles’ zoals ruimtelijke ontwikkeling, duurzaamheid, wonen en veiligheid. Namens de PvdA nam zij deel aan de raadswerkgroep Energietransitie. In het dagelijks

Meer over Martine Berends