Recreatiezonering: PvdA wil meer aandacht voor biodiversiteit

Door Natascha van den Berg op 23 juli 2021

Zomervakantie 2021. Wonend op de Veluwe hoef je je geen moment te vervelen. Er is zoveel mooie natuur in de gemeente Apeldoorn en omstreken en daar geniet ik volop van. Ik ben dol op fietsen en wandelen in de bossen en met mijn zoon ontdek ik graag de planten en dieren en gaat er altijd een bakje mee voor de gevonden schatten zoals stenen, bijzondere bladeren en bosbessen. Ik ben niet de enige inwoner die graag geniet van al het moois om ons heen; volgens Visit Veluwe is 80% van de recreatie op de Veluwe van inwoners en ‘slechts’ 20% van toeristen uit andere delen van Nederland en Europa. Terwijl we ontspannen in de natuur richten we er ook schade aan. Mijn zoon ‘rooft’ voedsel van dieren weg en lopend over olifantenpaadjes – wie doet dat niet – trappen we planten kapot. Om ons heen mountainbikers die over al dan niet geprepareerde paden crossen, andere wandelaars die ons voor en na gingen over het olifantenpaadje, fietsers die een picknickkleedje in de berm leggen om daarna een boterhammetje te eten en soms afval achter laten.

We doen het meestal niet met opzet, maar het gebeurt toch dat we de natuur schade aan doen met recreëren. Veel van ons hebben de ontspanning die de natuur brengt echter heel hard nodig voor onze mentale en fysieke gezondheid. Daar waar recreeren op gespannen voet staat met de kwetsbaarheid van planten en dieren is bescherming en nadere afgrenzing van de natuur nodig.

Recreatiezonering

Het idee van recreatiezonering is om de natuur te beschermen daar waar de biodiversiteit bijzondere vormen aanneemt, en meer recreatie toe te laten daar waar het minder schade kan. De provincie Gelderland werkt nu samen met inwoners, ondernemers, natuurverenigingen en andere belanghebbenden aan het in kaart brengen van kwetsbare natuur waar recreatie terug gedrongen dient te worden en de plekken waar men meer of minder intensief kan recreëren. Op deze kaart kunt u de (concept) zonering van de Veluwe inzien.

Afsluiting kwetsbare natuur voor gemotoriseerd verkeer

PvdA is van mening dat mensen te gast zijn in de Veluwse natuur en dat met respect voor hun leefgebied wij er mogen recreëren. Wij zijn dan ook voor het verdere afsluiten van kwetsbare natuur voor gemotoriseerd verkeer. Dat betreft auto’s maar ook motoren, scooters en andere voertuigen zoals quads en e-choppers. Natuurlijk moeten inwoners van natuurgebieden hun huis gemakkelijk kunnen bereiken als ook hun gasten en bezorgers/toeleveranciers en staat uiteraard bestemmingsverkeer toe. Gebieden met veel horeca – denk aan restaurants, maar ook aan vakantieparken – dienen hun bestaansrecht te behouden want ze brengen naast een ontspanningsmogelijkheid, ook werkgelegenheid voor velen uit de regio. Toerisme is voor de gemeente Apeldoorn ook een belangrijk speerpunt. Het is op iedere plek op de Veluwe weer een afweging tussen leefbaarheid en biodiversiteit.

Veilig recreëren

Tot slot vragen wij uw aandacht voor veilig recreëren op de Veluwe. Op de gebieden daar waar fietsers worden toegelaten dienen veilige fietspaden te zijn, dat wil zeggen breed genoeg om elkaar in te halen en te passeren. Wielrenners en e-bikes delen dezelfde druk bezochte fietsroutes als de gewone (stads)fietsers die een ‘ommetje’ maken. Vanuit mijn vakantieverblijf op de Veluwe heb ik helaas teveel fietsongevallen gezien waarbij regelmatig ambulances en zelfs af en toe een traumahelicopter moeten uitrukken voor gebroken ledematen en hoofdletsel. Wandelpaden dienen vrij liggend te zijn en dus verboden voor fietsers. Ook ruiterpaden dienen vrij te blijven van overige gebruikers. Verder dient de recreant er nader opgewezen te worden dat de natuur kwetsbaar is en dat roken in de natuur of een kampvuurtje maken echt niet veilig is en een bosbrand – zeker in de zomer – zo ontstaat.

Participatie

Kortom, als we nog vele decennia willen genieten van al het moois van de Veluwe, dan is een heroverweging van de grenzen tussen recreatiegebieden en kwetsbare – niet toegankelijke – natuur nodig. Recreatiezonering biedt dat en wij zijn blij met de stappen die de provincie in deze neemt en de wijze waarop zij belanghebbenden hierbij betrekt.

Wij horen graag van u welke gebieden in de gemeente Apeldoorn wat u betreft open moeten blijven voor recreatie en welke gebieden u meent dat afgesloten kunnen worden om de natuur de vrije hand te geven. U kunt dit voor 31 augustus 2021 mailen naar [email protected] o.v.v van ‘recreatiezonering’. Alvast dank.

Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg