Door Chris Schouten op 14 september 2015

Opvang van vluchtelingen in Apeldoorn Deel 3

Voor het zomerreces heeft het college van B&W een zogenaamd ‘voorgenomen besluit’ genomen tot het realiseren van opvang van vluchtelingen in Apeldoorn. Dit moet plaatsvinden in een asielzoekerscentrum (AZC), waarvan het beheer zal liggen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het college ziet mogelijkheden op één of meer van de locaties GGNet aan de Deventerstraat, Immendaal en Kleiberg. Het college wil zich inzetten om in totaliteit 600 tot 800 opvangplaatsen te realiseren. Voorkeur van het college heeft daarbij het scenario dat het aantal opvangplaatsen verdeelt over de locaties GGNet en Immendaal. Het college vindt ingroei op de GGNet-locatie ook acceptabel, maar heeft de voorkeur voor twee zelfstandige centra.

Het is aan het college een definitief besluit te nemen. Maar voordat het dit doet wil het eerst de mening van de gemeenteraad weten. De raad heeft vanuit de aard van het besluit het recht eventueel wensen of bedenkingen aan te geven. De raad gaat daarbij niet in een dag over ijs. Deze wil voordat hij tot een standpunt komt de mening van de inwoners van Apeldoorn horen. Deze kregen donderdag 10 september jl. de gelegenheid hun zegje te doen in een zogenaamde ‘hoorzitting’.

Tien insprekers hadden zich gemeld om hun meningen en hun belangen over het voetlicht te brengen. Zowel wijk- en dorpsraden, actiegroepen en individuele Apeldoorners woonachtig in de buurt van één van genoemde locaties als een vertegenwoordiger van één van de eigenaren van een pand vertelden de raadsleden hoe zij tegen het voorgenomen besluit van het college aankijken. In het algemeen pleiten de tegenstanders voor een andere keuze of voor lagere aantallen.

Bijzonder was de vader van een cliënt van GGNet die daar al jaren in paviljoen De Buurse zorg ontvangt. Hij pleitte voor een zorgvuldige procedure en voor het behoud van dit paviljoen en aandacht voor het bestaan van deze kwetsbare groep naast die van asielzoekers. Dit kon rekenen op een applaus uit de zaal.

De volgende stap in de procedure is de Politieke Markt op 24 september a.s., waarin de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden.

 

Chris Schouten
Raadslid PvdA Apeldoorn

 

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten