Duidelijke aanpak nodig voor stijgende energiekosten voor minima

Door Natascha van den Berg op 25 januari 2022

In oktober 2021 stelden we schriftelijke vragen in het kader van energiearmoede. De beantwoording van deze vragen leidde tot het opstellen van een motie ‘Lokale aanpak stijgende energiekosten en minima’ welke door WijApeldoorn, SP, Groen Links en Partij voor de Dieren is mede ingediend bij de bespreking van de Meerjaren Programma Begroting (MPB) op 12 november jl.

Ter vergadering is de motie aangehouden met de toezegging van de portefeuillehouder dat deze nader onderzoek zou doen naar de mogelijkheid om minima financieel tegemoet te komen en ook hoe deze minima te vinden middels eventuele bestandskoppelingen conform AVG wetgeving. De portefeuillehouder zou begin 2022 terugkoppeling van zijn inspanningen geven middels een raadsbrief.

Verder heeft PvdA Apeldoorn in het vragenuurtje van de raadsvergadering van 2 december jl. de vraag gesteld in hoeverre de gemeente Apeldoorn gratis zelftesten beschikbaar stelt aan minima. Er volgde een toezegging dat de zelftesten inderdaad gratis verspreid zou worden en dat de details van de uitvoering hiervan spoedig zouden volgen.

PvdA Apeldoorn stelt tegen deze achtergrond de volgende schriftelijke vragen aan het college van B&W.

1) Wanneer kunnen we bovengenoemde raadsbrief betreffende ‘lokale aanpak stijgende energiekosten en minima’ ontvangen? Het is nog slechts enkele weken tot de verkiezingen en het lijkt ons zinvol dat de toezegging door de portefeuillehouder voor het aflopen van deze
raadstermijn wordt ingevuld.

2) Waar kunnen minima gratis zelftesten krijgen? Is er een loket waar ze het op kunnen halen? Wordt het hen toegestuurd? Om hoeveel zelftesten per persoon/gezin gaat het? Als de testen op zijn, hoe kan men dan nieuwe testen krijgen?

Daarnaast wordt er de afgelopen weken in de media veelvuldig aangegeven dat het beter zou zijn als men in het dagelijks gebruik in bijvoorbeeld winkels en op drukke plekken buiten, medische
mondmaskers dient te gebruiken. Zie bijvoorbeeld:
https://nos.nl/artikel/2412562-omt-advies-op-meer-plekken-medisch-mondmasker-dragen

Tegen deze achtergrond stellen we de volgende vraag.
3) Krijgen minima ook de beschikking over gratis medische mondmaskers? Zo ja, waar kunnen minima deze ophalen? Wordt het hen toegestuurd? Om hoeveel medische mondmaskers gaat het per persoon/gezin? Als de maskers op zijn, hoe kan men dan nieuwe maskers krijgen?

Zodra we de antwoorden op bovenstaande berichten binnen hebben, zullen we u daarover berichten.

UPDATE: Half februari 2022 kwam het college van B&W met antwoorden op bovenstaande vragen waarin ze aangaven spoedig over te gaan tot de distributie van gratis mondmaskers en zelftesten. Dit is via Samen055 door de gemeente uitgevoerd. Aanvullend werd in de antwoorden toegezegd dat er in maart een raadsbrief zou komen met betrekking tot een financiële compensatie via de gemeente ter bestrijding van energiearmoede. Daags later bleek de rijksoverheid tot een ruimere vergoeding over te gaan welke het college van B&W beschrijft in een raadsbrief van 5 april 2022. Hiertoe heeft de gemeente haar uitkeringsgerechtigden aangeschreven dat zij uiterlijk de tweede week van april 2022 de eenmalige energietoeslag van 800 euro automatisch zal uitbetalen. Inwoners van de gemeente Apeldoorn die menen onder de voorwaarden van de regeling te vallen, kunnen deze energietoeslag zelf bij de gemeente aanvragen.

REFLECTIE APRIL 2022: PvdA Apeldoorn is blij met de initiatieven die de gemeente op dit vlak heeft uitgevoerd en toegezegd te zullen uitvoeren. Eerlijkheidshalve willen we wel benoemen dat we het spijtig vonden dat het zo lang heeft geduurd voordat er concrete acties kwamen rondom gratis zelftesten en berichtgeving over waar men met vragen over hoge energiekosten terecht kon. We hebben in december 2021 actualiteitsvragen hierover gesteld en dat is ruim vier maanden geleden. In de tussentijd hebben we meermaals formeel en informeel de gemeente moeten porren op dit vlak. Gelukkig blijken onze inspanningen niet voor niets en ligt er nu een mooi plan. We zullen de uitvoering blijven bewaken 🙂

 

 

 

Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg