Door Marga Jonkman op 19 december 2014

Wat is van waarde?

De PvdA Apeldoorn heeft een lange traditie in het volgen van een eigen koers, los van PvdA landelijk. Dan bedoel ik niet dat wij geen sociaal democratische principes hebben, want natuurlijk hebben wij die wel, al zal de een wat meer socialistisch en een ander wellicht wat meer liberaal zijn.

Toch hebben we een ding gemeenschappelijk; wij worden gedreven door onze idealen, door onze waarden. En dat maakt toch echt het verschil. Met veel plezier denk ik terug aan mensen als Piet Bijl, die vaak riep: “leve de revolutie”. Waarmee hij volgens mij bedoelde: vaar je eigen koers en laat je niet opjagen door een keurslijf. En ook Ton Kunneman en Co van den Berg waren vooral gedreven door waarden, al zou je ook kunnen zeggen door hun eigen stokpaardjes.

Als we dan kijken naar ons nieuwe team, dan zie ik een fractie en wethouder die deze traditie voortzetten. Los van hoe populair de PvdA is, los van de discussies die op landelijk niveau een rol spelen. Wij varen onze eigen koers; idealistisch en pragmatisch. Wij willen vooral resultaten voor de mensen waarvoor wij het doen.

Nog steeds staan we achter de maatregelen die landelijk over ons heen komen. De gemeente kan dat beter dan het Rijk. Maar dat kan niet met de bezuinigingen die tegelijker tijd ingeboekt worden. Dat is de grote fout die is gemaakt. En dat moet maar eens gezegd worden!

Onder andere dit doen wij in Apeldoorn:

  • Het sociaal vangnet; alle gelden die daarvoor bedoeld zijn willen wij besteed zien aan dit doel. Met nadruk aan maatregelen voor kinderen (schoolfonds en extra middelen voor Leergeld).
  • Kwijtschelding gemeentelijke lasten, ook voor ZZP-ers in de bijstand.
  • Er zijn veel extra gelden losgekomen voor het verzachten van de maatregelen rondom huishoudelijk hulpen. Ton Heerts heeft zich hier persoonlijk mee bemoeid. Altijd fijn zo’n prominent strijder te hebben in Apeldoorn. Zo konden wij schriftelijke vragen stellen en worden de middelen ingezet. De gesprekken met ABVA-KABO en o.a. Verian lopen.
  • De arbeidsregio wordt door Apeldoorn, ofwel Johan Kruithof aangevoerd. Johan sleept alle regelingen naar Apeldoorn die er mogelijk zijn. Het is heel spannend wat er gebeurt met o.a. de Felua. We houden dat nauwlettend in de gaten. Wij zijn duaal en ook kritisch naar Johan!!
  • De bezuinigingen van een paar jaar gelden op preventieve taken in Jeugdwelzijn, willen wij zoveel mogelijk terugdraaien. Alleen met een goed preventief veld is er een goede Jeugdzorg mogelijk.
  • De discussies in de tafels van 10 zorgen voor een hoop denkkracht en verbinding.
  • De 2 Apeldoornse voorbeelden van ex-politici met waarden: Eppo Gutteling met de Stadsakkers en Ton Kunneman en Mechelien Burghout met de buurt coöperatie: ”Zuid doet het samen”.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met trots te zijn op onze eigen PvdA-ers in Apeldoorn. Wordt vervolgd……….

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

 

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman