Door Marga Jonkman op 29 juni 2015

Vrijwilligers

Er is veel geschreven over vrijwilligers in de afgelopen tijd. Dit in verband met de decentralisaties en het toenemende beroep wat men doet op mensen die hun medemens een extra handje helpen. Vrijwilligers zijn heel divers en daarom wil ik twee voorbeelden noemen die me de afgelopen tijd zijn opgevallen. Zonder daarbij de illusie te hebben compleet te zijn.

70 jaar bevrijding
Iedereen heeft de festiviteiten meegemaakt die er waren rondom de herdenking van 70 jaar bevrijding door o.a. de Canadezen. Ik heb een aantal van deze festiviteiten meegemaakt; 4 mei, de taptoe op donderdag en de grote show in het Omnisportcentrum. Ik was eerlijk gezegd ontroerd door de warmte en liefde waarmee die oude veteranen omringd werden. Het was onvoorstelbaar. Niet alleen de Apeldoorners die al jarenlang als gastgezin bereid zijn om de mensen uit Canada op te vangen en overal heen te begeleiden, maar ook de scouting die meehielp, alle muziekkorpsen en militaire voertuigbezitters. En een deel van de gemeentelijke organisatie die dit echt niet binnen werktijd voor elkaar heeft gekregen. Het was echt fantastisch en ik heb er veel waardering en bewondering voor.

Buurtcoöperatie Zuid
In de meivakantie heb ik een voorlichting over dementie (netwerk Dementie) meegemaakt die men in het Honk organiseerde. Wat een professionaliteit straalde dit uit en hoe goed voor de buurt, de buurtassistenten en de vrijwilligers. De mensen van netwerk Dementie zijn vrijwilligers; vaak oud- medewerkers, die dit overal doen. Dit is maar een voorbeeld van wat de buurtcoöperatie organiseert. Zo worden er veel activiteiten georganiseerd vanuit de buurt, netwerken opgebouwd en mensen geactiveerd.

Bekende voorbeelden
Daarnaast zijn er natuurlijk bekende voorbeelden als de KAP, de Stadsakkers, de stadstuinen, Stimenz, sportverenigingen, muziekverenigingen, scholen, scouting, zorginstellingen, buurtpreventieprojecten, evenementen, huurdersbelangenverenigingen etc etc. Het zijn vrijwilligers die in de meeste gevallen aangestuurd worden door betaalde krachten of besturen. Zij zijn degenen die o.a. coördineren, werven, zorgen voor opleidingen, documenteren, van alles regelen en praten met de gemeente. Zonder deze “regelaars” zou er een stuk minder continuïteit zijn. De PvdA heeft veel waardering en respect voor deze mensen!!  En daarom delen we af en toe zomaar een taart uit. Als kleine blijk van waardering.

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman