Door Redactie op 24 juni 2015

Voorzitter Hans Spekman over zijn bezoek aan Apeldoorn

Onlangs was ik te gast bij de PvdA-afdeling Apeldoorn. De afdeling organiseerde een bijeenkomst voor nieuwe leden, onder meer met een pubquiz. De vragen waren niet al te eenvoudig; niemand kon ter plekke de enige landenhoofdstad ter wereld die begint met een ‘i’ noemen.

Een initiatief als een nieuwe ledenbijeenkomst juich ik van harte toe. De PvdA is een vereniging, en een kern van actieve leden is voor de partij van groot belang.
Leden zijn voor politieke partijen nodig om goede volksvertegenwoordigers te werven: zo staan er alleen al zo’n 6.000 leden op lokale, provinciale, landelijke en Europese lijsten namens de PvdA. Helaas hebben verenigingen in het algemeen steeds meer moeite om actieve leden te werven. Dat geldt voor voetbalclubs, muziekverenigingen en ook voor politieke partijen. Maar de PvdA legt zich niet bij die trend neer.

Ik zie dagelijks initiatieven in de samenleving die aansluiten bij het gedachtegoed van de PvdA. Denk aan protesten tegen het doorgeslagen rendementsdenken in het onderwijs. Of onlangs de acties van Young & United, een gelegenheidsverband van linkse jongeren die bepleiten dat het volwassenminimumloon ook voor 18 jarigen moet gelden. Een prachtig initiatief en een voorbeeld van samenwerking van linkse partijen en verenigingen. Er was in de hele samenleving brede steun voor Albert Heijn-vakkenvuller Soufian Afkir, die op de aandeelhoudersvergadering van Ahold de helft van zijn pak uittrok.

Binnen onze partij zijn er talloze initiatieven die ingaan op maatschappelijke bewegingen: er wordt meegedaan met de Nacht van de Vluchteling, en er worden boodschappen ingezameld voor de voedselbank. En door het hele land – ook in Apeldoorn – zijn PvdA-ombudsteams actief die mensen helpen als ze vastlopen in regels of (overheids)organisaties. Dat is de toekomst. De student die vecht tegen het rendementsdenken, de vakkenvuller die eerlijk betaald wil worden, of de bewoner van de Hoofdstraat die bij het krijgen van een parkeervergunning van het kastje naar de muur wordt gestuurd: allen vinden ze partijgenoten aan hun zijde die de helpende hand bieden.

De bijeenkomst in Apeldoorn is dus erg waardevol. Laat nieuwe en bestaande leden op een luchtige manier kennis maken met elkaar. In gesprek tijdens de pubquiz, of erna, komen ze erachter dat ze opvattingen delen. En maak vervolgens gebruik van die energie: ga samen de buurten in, versterk met elkaar de activistische kant van onze vooruitgangspartij. Gezien het enthousiasme dat ik zag in Apeldoorn, heb ik alle vertrouwen in deze mooie afdeling.

Hans Spekman,
Voorzitter

P.S. Islamabad, de hoofdstad van Pakistan, bleek het goede antwoord!

 

Redactie

Redactie

De redactie van de website van de PvdA Apeldoorn. Ik wil contact met de PvdA Apeldoorn Contactinformatie vindt u hier.

Meer over Redactie