Door Chris Schouten op 12 april 2016

Voorgenomen fusie Gigant en Markant

Gigant en Markant hebben voorgenomen te fuseren. Doel van de fusie is om een toekomstbestendige cultuurformule te creëren in het Huis voor Schoone Kunsten. Aanleiding is de problematische financiële situatie van Gigant en de bereidheid van Markant om na te denken over synergievoordelen.

In maart boog de raad zich over dit voornemen. Immers, om dit mogelijk te maken moet er onderzoek gebeuren dat €46.000 kost. Verder is er ten einde de continuïteit van de activiteiten van Gigant te waarborgen een incidentele aanvullende subsidie nodig van €60.000, dit in afwachting van de resultaten van het fusie-onderzoek.

De PvdA-fractie is van mening dat er iets moet gebeuren. Wij zijn van mening dat er nogal wat sentimenten leven. Het is goed te onderzoeken of al die sentimenten terecht zijn. Wij vinden dat verdere stappen moeten worden gebaseerd op feiten. Wij zijn zeer benieuwd of de huidige subsidies aan Gigant en Markant passen bij het kwaliteitsniveau dat de Raad wenst.

Ter vergadering gaf de interim-directeur van Markant, de heer Sijbers, die ook het onderzoek uitvoert, al een voorproefje door een aantal cijfers te presenteren. Er zijn al cijfers die laten zien dat Apeldoorn t.o.v. vergelijkbare steden minder subsidie verstrekt voor vergelijkbare voorzieningen.

De PvdA-fractie is het met het college eens dat alleen ophogen van de subsidie van Gigant niet voldoende is: er is meer ‘inhoudelijke en bedrijfsmatige versterking nodig’. Wij zijn blij dat Gigant en Markant samen de handschoen hebben opgepakt. Een fusie kan een uitkomst van die oproep zijn. Besprekingen van deze twee culturele(-educatieve) instellingen zijn ook logisch, omdat de activiteiten niet zodanig verschillend zijn dat zij niet vanuit één bestuur zouden kunnen worden aangestuurd. Daar komt bij dat zij in één pand zijn gehuisvest dat mogelijkheden van optimalisatie van het gebruik biedt.

De PvdA-fractie vindt dat het onderzoek uitzicht moet geven op een stabiele toekomst met continuïteit van wat de PvdA ziet als belangrijke culturele functies in Apeldoorn. Dit impliceert dat er mogelijk ook niet kan worden ontkomen aan investeringen, o.a. in het pand ten behoeve van de uitbouw van de horeca en de marketing.

De onderzoeksresultaten zullen voor de zomer beschikbaar komen. Wij gaan ervan uit dat deze voldoende duidelijkheid zullen brengen aan alle betrokken partijen.

 

Chris Schouten
Raadslid PvdA Apeldoorn

 

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten