Door Privé: Ties Stam op 11 juni 2014

Tarieven Rioolheffing

De gemeente Apeldoorn heeft een aantal reserves voor diverse doeleinden, bijvoorbeeld om pieken en dalen op te vangen (zoals bij afvalstoffenheffing), om risico’s op te vangen of om te ‘sparen’ voor toekomstige grote uitgaven.

Er ligt een voorstel om de rente die berekend wordt naar de Algemene Reserve (zeg maar ‘de grote hoop’) over te hevelen. Dit vereenvoudigd de systematiek en de Algemene Reserve kan hierdoor weer geholpen worden om op het juiste peil te komen.

Er is echter één reserve, de rioolheffing, waarvan de PvdA (en vele andere partijen) vindt dat de rente moet worden bijgeschreven bij die reserve. Het is namelijk een heffing die door middel van het tarief dat door de burgers betaald wordt, waarmee niet alleen de kosten worden gedekt, maar er zit ook een spaardeel in om ter zijner tijd de vervanging van de riolering te betalen. Deze vervanging wordt ongeveer verwacht vanaf 2025. De hoogte van de kosten en het sparen voor vervanging bepaalt het tarief en dit wordt geheel door de burgers betaald. Wij vinden dat als burgers door het betalen van een heffing sparen om de riolering te vervangen, de rente ook ten goede moet komen aan de burgers die de heffing betalen. Voor dit jaar zal dat nog geen groot bedrag zijn, maar het wordt elk jaar meer en bij elkaar opgeteld scheelt dat over een periode van 10 jaar een aardig bedrag, dat anders weer zou moeten worden doorberekend in het tarief.

Bij het vaststellen van de notitie Reserves en Voorzieningen is er dan ook een amendement ingediend door PvdA, samen met alle andere partijen (behalve VSP) dat unaniem is aangenomen. Hierdoor zal de rente bij de reserve worden bijgeschreven en dat scheelt weer in de tarieven voor de burgers.

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam