Door op 12 januari 2015

Schriftelijke vragen Regeling Uitstapprogramma’s Prostituees

 

In juli 2014 heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de rijkssubsidie RUPS (Regeling Uitstapprogramma’s Prostituees) beschikbaar gesteld voor gemeenten. Doel van deze subsidieverstrekking is het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van hulpverlening bij resocialisatie en begeleiding bij het vinden van werk.

De gemeente Apeldoorn was tot 2013 betrokken bij het regionale uitstapprogramma waarvan Deventer regiegemeente was. In 2014 vervolgde Deventer deze succesvolle hulpverlening met behulp van RUPS gelden, maar met andere gemeenten en maatschappelijke organisaties. De Kern (maatschappelijke dienstverlening) verzorgt daar een programma die begeleiding biedt op het gebied van (geestelijke) gezondheid, financiën/inkomen en scholing/werk en bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

Apeldoorn diende namens 22 gemeenten in de regio-NOG (Veiligheidshuis Noord en Oost Gelderland) een eigen RUPSsubsidieaanvraag in ter preventie van jeugdprostitutie tot de leeftijd van 23 jaar.

Wij zijn een warm voorstander van een goede loverboypreventie, maar maken wij ons zorgen over het ontbreken van passend maatschappelijk werk voor de doelgroep: proactieve hulpverlening en uitstapprogramma’s voor alle leeftijden.

De fracties van de PvdA Apeldoorn en de ChristenUnie Apeldoorn hebben naar aanleiding van ontstane situatie de volgende vragen gesteld aan het college van B&W:

  1. Klopt het bovengeschetste beeld dat er binnen de regio-NOG sinds 2013 geen uitstapprogramma meer beschikbaar is voor vrouwen boven de 23 jaar die begeleiding nodig hebben bij resocialisatie en het vinden van werk? Kunt u dit toelichten?
  2. Welke maatschappelijke organisaties zijn in Apeldoorn belast met de totale hulpverlening (zoals omschreven in de inleiding)van deze doelgroep? Kunt u een beeld schetsen van de praktijk in onze gemeente sinds 2013? Is het college van mening dat het momenteel voldoet aan de specifieke zorgplicht voor deze doelgroep?
  3. Deventer heeft onlangs de RUPS rijkssubsidie aangevraagd en toegekend gekregen ten behoeve van voortzetting van een regionaal uitstapprogramma door De Kern. Heeft het college in 2014 overwogen in samenwerking met voormalig regiegemeente Deventer deze vorm van hulpverlening voor Apeldoorn weer op te pakken? Waarom wel/niet?
  4. Is bij het college bekend hoeveel prostituees, legaal dan wel illegaal, van boven de 23 jaarin de gemeente aanwezig zijn?
  5. Ziet u, gezien de huidige situatie, aanleiding en mogelijkheden om als gemeente Apeldoorn weer aansluiting te zoeken bij, en bekendheid te geven aan het regionale uitstapprogramma in Deventer?