Op 12 maart 2020 heeft de gemeenteraad van de motie vreemd aan de orde van de dag: Plassen of niet plassen, dat is de vraag! aangenomen, destijds ingediend door de PvdA Apeldoorn met mede-indieners Gemeentebelangen en D66. Met deze motie is het toenmalige college verzocht:
– in de gemeentelijke regelgeving een norm op te nemen die voorschrijft dat om de 500 meter in winkelcentra en drukke voetgangersgebieden (inclusief de dorpen) een openbaar toegankelijk toilet beschikbaar moet zijn;
– na te gaan of de gemeente Apeldoorn nu voldoet aan deze norm;
Ook hebben PvdA Apeldoorn en WijApeldoorn in verband met deze problematiek een jaar geleden het college schriftelijke vragen gesteld over de toiletpas (3 augustus 2023).
Het college heeft in de beantwoording van deze schriftelijke vragen onder meer aangegeven “het een goed idee (te vinden)meer bekendheid te geven aan het bestaan van de toiletpas, de betekenis en de werking ervan. We stellen voor dat als volgt te gaan doen: in onze reguliere overleggen en communicatie met onze partners en de ondernemers in de binnenstad en andere winkelcentra, zullen we de beschikbare informatie over de toiletpas actief delen. En de vertegenwoordigers van ondernemers vragen dit verder te verspreiden onder de bij hen aangesloten ondernemers. Daarnaast zullen we de informatie over de toiletpas plaatsen op de webpagina op apeldoorn.nl waar ook de informatie te vinden is over openbare toiletten.“
Het gratis aanbieden van een toiletpas vindt het college geen taak van de gemeente. “Mensen voor wie de kosten van een toiletpas of (de leges) van een invalidenkaart een probleem kunnen zijn, kunnen een aanvraag doen bij de bijzondere bijstand om de kosten vergoed te krijgen.” Het college ziet aldus deze regeling als voldoende voor dit soort uitgaven.
Wel als een kerntaak ziet het college “om voldoende openbare toiletten te realiseren. De gemeente heeft de ambitie om in het centrum en drukke winkelcentra, binnen een loopafstand van 500 meter een openbaar toilet beschikbaar te hebben. “
Inmiddels zijn er ruim vier jaren respectievelijk een jaar verstreken sinds de indiening van de motie en van de schriftelijk vragen. Gemeente Apeldoorn heeft niet stil gezeten en onder meer in nieuwe fietsenstallingen openbare toiletten gerealiseerd.
Bovenstaande leidt bij de fracties van PvdA, WIJApeldoorn, GroenLinks en VVD tot de vraag over de stand van zaken inzake het openbaar-toilettenbeleid anno 2024:
We wachten met belangstelling de antwoorden op deze vragen af en houden u op de hoogte van de beantwoording.
Chris Schouten - PvdA Apeldoorn
Lilian Haak – WijApeldoorn
Ellen Soorsma – GroenLinks Apeldoorn
Tim Kamphuis – VVD Apeldoorn
NB. Lees ook dit artikel in De Stentor van augustus 2024 over openbare toiletten in Apeldoorn.
UPDATE: De antwoorden op de vragen zijn binnen.
“Stapje voor stapje wordt tegemoet gekomen aan een dringende behoefte waarvan niet ieder de prioriteit inziet, totdat men zelf met dit fysieke probleem wordt geconfronteerd.”
Onze fractievoorzitter Chris Schouten over deze antwoorden: “Vier jaar na aanname van de motie over openbaar-toilettenbeleid zien we dat doelstelling deels is bereikt: in centrum is binnen loopafstand van 500m een openbaar toilet beschikbaar. Dat stelt de PvdA tevreden. In de wijkcentra blijft het 4 jaar na dato jammer genoeg steken in een ‘verkenning van de haalbaarheid’. Tevreden zijn wij ook over de actualisatie van het overzicht van openbare toiletten op de gemeentelijke website en de app Hoge Nood. Daarentegen is het weer spijtig dat de voetgangersbewijzering nog niet actueel is. NB. De huidige dateert van 1994 (!). Dat zou een gemeente als Apeldoorn, die een aantrekkelijk verblijfsgebied wil creëren, in het bijzonder in het centrum, nadrukkelijk aan het hart moeten gaan. Het blijft bij een overweging een verwijzing hierin op te nemen. Positief is ook dat in het Muziekbos een openbare WC-unit komt en Natuurmonumenten voornemens is een eenvoudige toiletunit bij het parkeerterrein van de Loenense Waterval te plaatsen. Stapje voor stapje wordt tegemoet gekomen aan een dringende behoefte waarvan niet ieder de prioriteit inziet, totdat men zelf met dit fysieke probleem wordt geconfronteerd.”