Nieuwe samenstelling fractie PvdA Apeldoorn

Door Privé: Ties Stam op 9 april 2018

Opstaan en Doorgaan

Nu de verkiezingen alweer zo’n twee weken achter ons liggen en de teleurstelling en emoties weer wat tot bedaren komen, is het tijd om vooruit te kijken. Het heeft nogal wat teweeggebracht; een halvering zodat we nu met 2 zetels in de gemeenteraad zitten, geen coalitiepartner meer en het terugtreden van twee boegbeelden van de PvdA Apeldoorn, Marga Jonkman en Johan Kruithof, waar onze afdeling veel dank aan is verschuldigd. Dit heeft allemaal aardig wat impact op onze afdeling, maar is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, het strijden voor onze sociaaldemocratische idealen wordt nu belangrijker dan ooit! De kiezer heeft gesproken en wat al gevreesd werd, is waarheid geworden. Er is een ruk naar rechts en naar het populisme gemaakt. Dit is voor ons reden om met verdubbelde energie en strijdlust de oppositie in te gaan, een plek die sinds eind vorige eeuw niet is voorgekomen.

Het aantal kiezers is dan wel gedaald, maar het aantal nieuwe en actieve leden neemt toe! Dat bleek wel tijdens de campagne, waar we op winkelcentra met meer dan 20 campagnevoerders per activiteit aanwezig waren. Een groot aantal leden heeft aangegeven ook na de verkiezingen actief te willen blijven. Dit willen we uiteraard zoveel mogelijk benutten. Ik wil dan ook een werkgroep in het leven roepen, die naast ondersteuning van de fractie zich gaat bezighouden met het zichtbaar worden en blijven van onze afdeling in de gehele gemeente. Dit is dan ook geen ‘ advies’- of ‘denk’- groepje, maar een echte doe-groep. Bijvoorbeeld door namens de PvdA Apeldoorn aanwezig zijn bij bewonersbijeenkomsten, informatieavonden, bijeenkomsten van wijk- en dorpsraden etc. maar ook door het meewerken aan initiatiefvoorstellen en andere zaken die door de raadsleden in de gemeenteraad ingebracht kunnen worden. Hiermee wordt gelijk ervaring opgedaan en kan deze groep tevens dienen als kweekvijver voor de toekomst.

Wat die toekomst betreft, zijn we nu al aan het voorsorteren door de nieuwe fractie, raadsleden en fractievertegenwoordigers, een combinatie te laten zijn tussen kennis en ervaring met verjonging en vernieuwing. In de raad mag ik dat samen met Martine Berends doen en met de fractievertegenwoordigers Chris Schouten en Eva Peeters-Weem wordt die combinatie ook gerealiseerd. Dus een vierkoppige fractie, 50% man en 50% vrouw, in leeftijd gelijkmatig verdeeld van twintiger tot 60-plusser en 50% ervaren en 50% nieuw.

Vooral voor de complexe zaken met een voorgeschiedenis, zoals de WMO, jeugdzorg en participatiewet, is continuïteit van belang en na het vertrek van Marga en Johan ben ik blij dat Chris zijn kennis van het zorgdomein in wilt blijven zetten voor de fractie en zijn kennis ook kan overdragen. Dit geeft mij niet alleen voor de komende 4 jaar een goed gevoel, maar ook voor de langere termijn. Over 4 jaar zijn er tenslotte weer gemeenteraadsverkiezingen waar we goede en ingewerkte kandidaten voor nodig hebben.

De beoogde coalitie (VVD, Lokaal Apeldoorn, CDA, D66 en GroenLinks) zijn nu in de onderhandelingsfase om tot een coalitieakkoord te komen. Zoals bij de PvdA gebruikelijk, zullen wij ons altijd op de inhoud richten. Die inhoud is nu nog niet bekend, maar de toekomstige coalitie kan in ieder geval rekenen op een PvdA-fractie in de oppositie die zich voor zijn sociaaldemocratische standpunten zal blijven inzetten en zal strijden voor een sociaal Apeldoorn!

Ties Stam, fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Reacties: [email protected]

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam