Door Johan Kruithof op 29 juni 2015

Mensen in een uitkering

Ik wil in deze blog vooral inzoomen op hoe we aankijken tegen mensen met een uitkering. Graag neem ik het beeld weg dat grote groepen bijstandsgerechtigden het wel “goed zouden vinden in een uitkering te zitten”. Maar al te gemakkelijk worden dat soort oordelen geveld. Ik kom het nog steeds tegen.

Het meest beruchte voorbeeld is natuurlijk de treurigmakende uispraak van de voorman van de Nederlandse Ondernemers, Hans de Boer, die het aandurft mensen die een uitkering krijgen “labbekakken” te noemen. Volgens hem “gaat het om Nederlanders en immigranten van wie driekwart gewoon aan het werk moet, en verder niet zeuren”!

Ik ben niet het type dat zich gauw opwindt, maar ik vond en vind deze uitspraak echt onverteerbaar.

Want ik weet maar al te goed hoe vrijwel alle bijstandsgerechtigden zich uit de naad solliciteren. Er is niets dat ze liever zouden willen dan met hun eigen handen hun eigen centen te verdienen. Vrijwel elke bijstandsgerechtigde grijpt aan wat hem wordt aangeboden. Ook de soms stevige aanpak van het Werkplein Activerium wordt door vrijwel elke bijstandsgerechtigde gezien als een manier om weer een plaats op de arbeidsmarkt te veroveren. En dan een werkgeversbaas die dat labbekakken noemt!

Probeer eens rond te komen van een bijstandsuitkering! Pas dan realiseer je hoe moeilijk dat is en hoe belangrijk voor iedere bijstandsgerechtigde om een eigen baan en een eigen inkomen te hebben. Dan begrijp je heel goed dat het geen labbekakken zijn, maar mensen als u en ik. Mensen die een duwtje en steun van de samenleving, van ons, nodig hebben. Met behulp van dat steuntje (de uitkering) en soms ook met hulp van de medewerkers van het Activerium vinden velen van hen weer werk. Maar een aantal van hen niet of pas na lange tijd. Niet omdat het labbekakken zijn, maar gewoon omdat het vinden van werk niet lukt.

In de loop van september heb ik onder andere overleg met een landelijke werkgeversvertegenwoordiging. Ik heb begrepen dat Hans de Boer daar ook bij zal zijn. Jullie kunnen er op rekenen dat ik hem hierop stevig zal aanspreken. Want al heeft hij dan zijn excuus aangeboden voor het gebruik van het woord labbekakken. Daarmee blijft zijn kijk op uitkeringsgerechtigden bestaan. En ik ben niet van plan dat te accepteren!

Johan Kruithof
Wethouder van de gemeente Apeldoorn namens de PvdA

Johan Kruithof

Johan Kruithof

Johan Kruithof is al jaren actief binnen de PvdA. Allereerst als bestuurslid van de afdeling Apeldoorn en vervolgens in de periode 2002 – 2012 als raadslid. Vanaf 2006 was hij vice-voorzitter van de gemeenteraadsfractie en in de periode 2012-2018 wethouder. Tot deze tijd was hij – naast zijn politieke activeiten – mede-eigenaar, bestuurder en senior

Meer over Johan Kruithof