Door Privé: Ties Stam op 12 september 2013

Maak kennis met… Ties Stam, fractievertegenwoordiger PvdA Apeldoorn

Ties Stam (60), is fractievertegenwoordiger namens de PvdA Apeldoorn. Ties is werkzaam als HR-Manager en vestigingsmanager bij Bergler ICT in Apeldoorn. Ties is getrouwd met Willy Bregman, heeft 3 kinderen en woont in de wijk Woudhuis. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stond Ties op plek 7 op de lijst van de PvdA Apeldoorn. Gedurende de periode 2006-2010 was Ties al raadslid namens de PvdA in Apeldoorn. Ties is in 2012 weer actief geworden, eerst als raadslid ter vervanging van Ilse tijdens haar zwangerschapsverlof en aansluitend als fractievertegenwoordiger.

Je bent iets later ingestapt deze raadsperiode. Merk je veel verschil met de raadsperiode 2006-2010 en zo ja, wat zijn deze verschillen?
Uiteraard is er een verschil. Allereerst hadden we toen 11 zetels in de raad, dus dat is wel een heel andere positie. Ook voor de taakverdeling in de fractie en de mogelijkheden die je dan hebt, maakt dat heel wat uit. In de tweede plaats zaten we (nog) niet midden in een crisis en zware bezuinigingen. We hebben toen veel kunnen doen voor o.a. de minima. Diverse regelingen werden uitgebreid, ook specifiek voor kinderen. Daarna kwam het ‘gronddebacle’ en werden er, ook voor de minima, gesneden in voorzieningen. In het kort zou je kunnen stellen, dat we toen keuzes maakten waar geld aan uitgegeven werd en nu maken we keuzes waar minder of geen geld aan uitgegeven wordt.

Welke thema’s en dossiers heb je in je portefeuille?
Het minimabeleid en onderwijs en daarnaast draai ik mee met werk & inkomen en zorg. Verder af en toe wat RO en omdat ik mijzelf toch wel als een generalist zie, doe ik ook andere onderwerpen als dat in de verdeling van onderwerpen zo uitkomt.

Wat voor onderwerpen hou je je nog mee bezig tot aan de verkiezingen?
De transities die op ons afkomen. De participatiewet (werk & inkomen), nauw verweven met het minimabeleid, de (jeugd)zorg. Deze zaken zijn voor langere termijn zeer bepalend.

Als je de nieuwe fractie van de PvdA Apeldoorn die na de verkiezingen aan de slag moet iets kunt meegeven, wat zou dit dan zijn?
De nieuwe fractie komt middenin de transities terecht. Ik denk dat het dan van belang is om niet alleen naar regeltjes en efficiency te kijken, maar de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Het gaat niet alleen om cijfertjes, want achter elk cijfer staan mensen. De keuzes die we dan moeten maken, zijn voor veel mensen zeer ingrijpend en kunnen voor lange termijn invloed hebben. Iets afbreken is snel gebeurd, opbouwen duurt heel wat langer.

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam