Door Privé: Jasper van Alten op 12 september 2013

Maak kennis met… Jasper van Alten, fractievertegenwoordiger PvdA Apeldoorn

Jasper van Alten (44 jaar), is fractievertegenwoordiger namens de PvdA fractie  Apeldoorn. Jasper is werkzaam als beleidsadviseur bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag en woont met zijn vriendin samen in Apeldoorn West. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stond Jasper op plek 8 op de lijst van de PvdA Apeldoorn.

Hoe vind je het om fractievertegenwoordiger te zijn en wat is het verschil met een raadslid?
Het is mooi werk om je partij te mogen vertegenwoordigen in de gemeentelijke politiek. Als fractievertegenwoordiger verricht  je in Apeldoorn tijdens de Politieke Markt praktisch hetzelfde werk als een raadslid. Beiden nemen deel aan vergaderingen van de gemeenteraad over specifieke onderwerpen en bepalen of de onderwerpen ‘besluitrijp’ zijn. Als vertegenwoordiger mag je alleen niet deelnemen en stemmen tijdens de plenaire Raadsvergadering, want je bent niet gekozen. Eigenlijk ben je heel inhoudelijk bezig en dat is een goede manier om vertrouwd te raken met de gemeentepolitiek. Verder ben ik als fractievertegenwoordiger ook present tijdens de wijkraadsvergaderingen en bij bijeenkomsten van de PvdA etc…

Welke thema’s en dossiers heb je in je portefeuille?
Dat zijn o.a.  ruimtelijke ordening, mobiliteit, water en duurzaamheid. Ook heb ik mij bezig gehouden met algemene onderwerpen zoals de kloof tussen de gemeente en haar inwoners en ben ik lid geweest van de Raadscommissie Controle. Deze commissie heeft zich verdiept in  controlefunctie van de Apeldoornse Raad. Over dat laatste was de nodige discussie ontstaan vanwege de verliezen van het grondbedrijf van de gemeente. Het is goed om te zien dat de adviezen van de commissie raadsbreed zijn overgenomen.

Welke zaken van de afgelopen 3 jaar hebben je het meest bezig gehouden?
Betrokkenheid van burgers en de controlefunctie van de raad bij een veelheid van zaken als het LOG, wegen en bestemmingsplannen. Maar ook bijvoorbeeld het initiatief met onze partijgenoten van de fracties in Heerde en van het Waterschap om meer regenpijpen af te koppelen van het riool. We werken daarbij aan twee doelen: beter omgaan met water en het inzetten van mensen zonder baan. Het is een complexe uitdaging om op een sociale wijze en duurzaam met water om te gaan, maar langzaamaan komt het realiseren van het ideaal steeds dichterbij. Buiten de politiek om ben ik betrokken geweest bij de voorbereidingen van het duurzame energiebedrijf in Apeldoorn (deA).

Wat voor onderwerpen houd je je nog mee bezig tot aan de verkiezingen?
Bovengenoemde onderwerpen, onderhoud van de wegen is actueel, verkeer (in het bijzonder ook fietsen en het OV) en natuurlijk  de extra taken die de gemeente binnenkort moet gaan uitvoeren op het gebied van zorg, jeugd, werk en inkomen. Met alle bezuinigingen die daar bij komen kan geen enkele socialist in de gemeentepolitiek daar niet mee bezig zijn.

Privé: Jasper van Alten

Privé: Jasper van Alten

Ik ben Jasper van Alten en werk als beleidsadviseur strategie en beleid voor de Universiteit Twente. In mijn vrije tijd trek ik er graag op uit op de Veluwe, langs de IJssel en tijdens vakanties op het Wad. Als echte stapelaar – als het om onderwijs gaat – heb ik MAVO, HAVO en Atheneum gedaan

Meer over Privé: Jasper van Alten