Door op 12 september 2013

In memoriam Ben Ludemann

Op vrijdag 30 augustus j.l. vond in het Openluchttheater bij de Paasheuvel in Vierhouten de herdenkingsbijeenkomst plaats ter gelegenheid van het overlijden van Ben Ludemann. Daar waar in vroeger jaren de arbeidersjeugd (AJC) danste en zong, werd nu afscheid genomen van een buitengewoon sociaal betrokken Apeldoornse partijgenoot. Ben heeft daar ook zijn vrouw Truus leren kennen, samen waren zij actief in de AJC en brachten zij veel van hun vrije tijd door in het organiseren en accommoderen van jeugdkampen. Een passender plek om afscheid van Ben te nemen was er dan ook niet.

Ben, geboren in Geldrop/Eindoven in een AJC-familie. Zijn vader, actief in het verzet, heeft de oorlog niet overleefd. Werd werkzaam als medewerker op de posttrein en door de Duitsers in de buurt van Utrecht uit de trein gegooid.  Zijn naam staat, evenals vele anderen in de oorlog omgekomen  AJC’ers, gebeiteld in de herinneringszuil naast de Paasheuvel. Steeds weer op de 4e mei legden Ben en Truus samen met velen bloemen bij de zuil. Opdat wij nooit vergeten…

Ben heeft in zijn Apeldoornse jaren tot aan zijn VUT,  als bedrijfsleider,  gewerkt bij Versa, een bedrijf in hydroliek en pneumatiek, gevestigd aan de Halstraat. Ben werd in 1967 lid  van het Partijbestuur in Apeldoorn, een functie die hij tot aan 1973 heeft vervuld. Van 1970 tot 1973 heeft hij daarbij het penningmeesterschap uitgevoerd.

Ben, de sociaal betrokken en actieve Apeldoorner. Het overlijdensbericht begon treffend: ‘Na jarenlang samen met de Mijnheer Parkinson te zijn opgetrokken…..’ 25 jaren lang heeft deze ziekte hem parten gespeeld. Ja, zo kennen velen, van de jongere generatie, in onze afdeling Ben. De man die altijd samen met Truus onze partijbijeenkomsten bezocht. Altijd geïnteresseerd en betrokken bij de Apeldoornse samenleving. De laatste jaren,  kromgetrokken door de ziekte, maar onverwoestbaar waar het zijn geestelijke vermogens betreft. Met een scherp oog voor de jongeren in de samenleving.

Jarenlang was Ben actief bij de Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging , AGOVV ( Ook al begon hij bij DDH). Niet vreemd dat hij juist lid werd van deze vereniging, wetende dat hij niet rookte, geen alcohol en geen koffie dronk. Dat was allemaal verslavend.

Hij werd daar de ‘pupillenman’ met de jeugd(opleiding) als inspiratie. Vele voetballers hebben hun eerste balcontacten bij de club  gehad onder het toeziend oog van ” levenscoach” Ben Ludemann. Niet alleen de voetbaltechnische elementen, maar juist ook het samen doen. ‘Samen verantwoordelijk zijn voor elkaar en de club’, was de boodschap die hij de jeugd meegaf. De pupillenkampen, ja hoe kan het anders, op de Paasheuvel, zijn voor velen, nu oud-spelers, nog een dierbare herinnering

AGOVV verleende hem het erelidmaatschap. De club ging hem aan het hart. Ben was een doener. Ophalen van oud papier om de clubkas te spekken was een der klussen. Hij heeft het zwaar gehad met de AGOVV-ontwikkelingen van de laatste jaren. Maar bleef trouw en zocht links en rechts steun om de ontwikkelingen te keren.

Ook bleef Ben actief bij de Paasheuvelgroep. Elk jaar weer een werkweekje weg naar Wijlre. Snoeien, onderhoud aan de camping de Gronselerput. Maar ook vooral samen met vrienden gezellig samen de (vrijwilligers) klus klaren. Hij was een natuurmens, wist veel van flora en fauna. Altijd in het bezit van een gereedschapstas. Je kon immers niet weten… en in Woudsend een seizoensplaats.

Voor de PvdA Apeldoorn is een betrokken lid weggevallen. We wensen Truus en kinderen kracht toe dit verdriet te dragen.

Bestuur en Fractie