Door Marga Jonkman op 12 september 2013

Het kabinet in Den Haag: onze zorg!

Nu het kabinet ruim een jaar aan de slag is, worden er steeds meer plannen concreet. Soms zijn het uitwerkingen van eerdere kabinetsplannen en soms komen ze rechtstreeks uit het regeerakkoord. Als landelijke PvdA politici een stukje op facebook schrijven of op twitter dan is er sprake van veel kritiek en wantrouwen uit het land. Dat is de stemming waarin wij als PvdA Apeldoorn de verkiezingen in gaan.

Het is aan ons om een deel van de kabinetsplannen uit te voeren; drie belangrijke taken die naar de gemeente gaan worden onze zorg. Het is aan Apeldoornse politici  om daar iets goeds van te maken. Het is moeilijk want er is niet alleen sprake van het overnemen van deze taken, maar het moet ook anders dan het tot nu toe geregeld is; de verzorgingstaat zoals Nederland gewend is gaat over in een participatiestaat. Mét een fikse korting omdat men er in Den Haag van overtuigd is dat gemeenten goedkoper kunnen werken. Omdat ze meer zicht hebben op de mensen waar het over gaat: mensen met een arbeidsbeperking (Wahjong, WSW-ers), kinderen en hun ouders in de Jeugdzorg, mensen die dagbesteding en zorg nodig hebben zoals ouderen, licht verstandelijk beperkten en een deel van de mensen met een psychiatrische beperking. En dat is een grote uitdaging.

In dat licht maken we op het gemeentehuis en in gesprek met de burgers onze plannen. In dat licht schrijven we ons verkiezingsprogramma. En in dat licht doen we onze stinkende best om alles voor de hierboven genoemde doelgroepen zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen. Zodat zij ook na 2014 goede vooruitzichten te hebben.  De PvdA Apeldoorn is, zoals u al eerder kon lezen nauw betrokken bij de welzijnsnota, dat in feite de basis is voor de 3 decentralisaties. Alles rondom (Jeugd)zorg wordt nauwlettend in de gaten gehouden, er wordt goed geluisterd naar alle inbreng en zo mogelijk worden creatieve oplossingen ingebracht. Johan Kruithof, onze wethouder werkt keihard om de regelingen van arbeidsbeperkten soepel en goed te laten verlopen.

Wilt u meepraten of meedenken dan kan dat natuurlijk. Bijvoorbeeld bij de bijeenkomst van de tafel van tien over de Jeugdzorg op 30 oktober. Alle goede ideeën of ernstige waarschuwingen zijn van harte welkom ook per mail of in gesprek met onze fractie.

Marga Jonkman

Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman