Hebben moties in gemeenteraad Apeldoorn nog wel nut?

Door Privé: Ties Stam op 3 februari 2021

Op 23 april 2020 heeft de PvdA een motie “Armoederegisseur” ingediend, die werd mede ingediend door nog 11 andere partijen: SGP, GB, G&T, 50+, D66, VSP, LA, CDA, SP, VVD en GL.

Het betrof met name de regierol vanuit de gemeente (de armoederegisseur), toegankelijkheid via een portal en eventueel een fysiek loket om mensen in armoedesituaties te ondersteunen bij het verkrijgen van de regelingen die in onze gemeente voorhanden zijn. Niet alleen gemeentelijke regelingen, maar ook van andere organisaties, zoals stichting Leergeld etc. Daarnaast zou die regisseur een spin in het web moeten zijn, niet alleen voor de inwoners, maar ook voor organisaties die hierin een rol willen spelen. Dit om te zorgen dat initiatieven op de juiste plek voor de juiste groep mensen op het juiste tijdstip gerealiseerd kunnen worden. (Zie hier de motie).

Deze motie werd unaniem aangenomen!

Na een lange tijd van stilte, hebben we onlangs schriftelijke vragen gesteld hoe het er mee stond. Is er al een armoederegisseur? Zo nee, wanneer komt die er dan wel?

Als antwoord kwam een heel verhaal over ‘hoe goed ze het al doen’ en werden ‘Centenkwesties’ en ‘Samen055’ (externe partners) opgevoerd en dat de professionals van de gemeente op de hoogte zijn van de regelingen.

In plaats van een antwoord van half A4’tje op deze eerste vraag, had men kunnen volstaan met “Nee, en we zijn het ook niet van plan”.

Een portal voor de inwoners? “Nee, we hebben een inventarisatie gemaakt van alle regelingen en dat overzicht verspreid onder onze medewerkers”.

Ook de beantwoording van de andere vragen geeft aan dat het college zijn eigen weg gaat en voorbij gaat aan de wensen en motie van de gemeenteraad.

Bij het schrijven van deze reactie heb ik tussendoor even gekeken of het nu allemaal wel duidelijker is, als ik een inwoner ben met financiële problemen en wil weten wat er voor mij voor regelingen zijn. Ik lees bij de antwoorden dat er ingezet wordt op Centenkwesties (een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties) als centraal punt.

Dus even Googlen op ‘centenkwesties’. Dan kom ik als eerste op de website van Stimenz. Maar ik zocht toch niet naar Stimenz? Nou ja, er staat in ieder geval op die site dat ik voor geldzaken naar de site www.centenkwesties.nl kan gaan. Okay, dan daar maar op klikken.

Hé, nu kom ik op een website Samen055. Dat staat tenminste in het logo, maar bij de URL staat apeldoorn.nl. Samen055 is ook een netwerkorganisatie van diverse partners. Wel handig dat ik hier zie dat ik ook een ‘Melding Verward gedrag’ kan doen, maar is dit wat ik zocht? Na wat heen en weer klikken vind ik alleen 4 gemeentelijke regelingen, maar al die andere mogelijkheden, zoals stichting Leergeld?

Conclusie: Jammer, maar zeker verwerpelijk dat de wethouder voorbij gaat aan de motie die door de gehele gemeenteraad is omarmd. Niet zozeer voor die raadsfracties, maar wel voor de inwoners die, zeker in deze tijd, hulp en ondersteuning nodig hebben als het water ze aan de lippen staat.

Ties Stam, Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Natascha van den Berg, Fractievertegenwoordiger PvdA Apeldoorn

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam