Door Chris Schouten op 13 april 2016

Eigen bijdragen en zorgmijding

Naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur in februari 2016 over de hoogte van eigen bijdragen in de gemeente Zaanstad hebben CDA en PvdA gezamenlijk schriftelijke vragen aan het college gesteld. Inmiddels heeft het college antwoord gegeven op deze vragen. Samengevat komt het antwoord hierop neer:

Het college kan geen antwoord geven op onze vraag wat het percentage zorgmijders is. Wel zijn er incidenteel signalen (via sociale wijkteams of WMO-loket) dat mensen minder of geen ondersteuning afnemen vanwege de eigen bijdrage. Het college kan deze signalen vooralsnog niet kwantificeren.

Als blijkt dat cliënten na het ‘keukentafelgesprek’ afzien van ondersteuning en de hoogte van de eigen bijdrage is de reden, dan wordt samen met een consulent een oplossing gezocht. Deze cliënten worden voor een zogenaamde ‘voorzieningscheck’ en ‘budgetadvies’ doorverwezen naar de Sociale Raadslieden (van de welzijnsorganisatie Stimenz). Deze kunnen bekijken of er nog regelingen zijn waar deze cliënten gebruik van kunnen maken. Als er daadwerkelijk sprake is van een financieel probleem, kan ook nog een ‘hardheidsclausule’ worden toegepast. Dit beleidsinstrumentarium is ontwikkeld om te voorkomen dat inwoners van Apeldoorn onnodig afzien van ondersteuning op grond van de WMO 2015.

Overigens is er een e-mailadres ([email protected]) in het leven geroepen waar consulenten en zorgaanbieders melding kunnen maken wanneer cliënten hun zorg stopzetten vanwege te hoge eigen bijdragen.

Belangrijk is dat de gemeente Apeldoorn met normtarieven werkt en niet met een maximum dat overeenkomt met de kostprijs voor voorzieningen voor berekening van de eigen bijdrage. Het komt erop neer dat de Apeldoornse tarieven overeenkomen met de AWBZ-tarieven van voor 1 januari 2015, toen de nieuwe WMO 2015 van kracht werd.

Overigens, voor b.v. huishoudelijke hulp en woonvoorzieningen hanteert de gemeente Apeldoorn voor de berekening van de eigen bijdrage wel de kostprijs. Echter, dit was voor 1 januari 2015 ook al zo.

De maximale eigen bijdrage hangt vooral af van inkomensafhankelijke draagkracht. De hoogte van de draagkracht wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK), op basis van het belastbaar inkomen. Concreet betekent dit dat minima maximaal €19,40 (eenpersooonshuishouden) of €27,80 (meerpersoonshuishouden) per 4 weken betalen. Overigens kunnen minima deze eigen bijdrage vergoed krijgen via de collectieve verzekering van de gemeente Apeldoorn.

Als PvdA Apeldoorn volgen wij de ontwikkelingen op het sociaal domein op de voet.

Chris Schouten
Raadslid Pvda Apeldoorn

 

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten