Een zonnige toekomst voor zonneparken?

Door Marga Jonkman op 17 januari 2022

Regionale Energie Strategie, ook wel RES genoemd, u heeft er vast weleens van gehoord of over gelezen. RES is een overkoepelend begrip voor alle initiatieven die regio’s ondernemen wat betreft de productie van duurzame – hernieuwbare – energie. Nederland is ingedeeld in 30 RES regio’s en wij vallen onder de zogenaamde Cleantechregio samen met Brummen, Lochem, Epe, Heerde, Voorst en Zuthpen. Onze regio zou 1,07 Terawattuur (TWh) energie moeten leveren in 2030, waarvan 0,11 TWh wind, 0,51 TWh zon op dak en 0,45 TWh zon op land. Dat is een flinke opgave. Als we niet zelf met een plan komen als regio, dan wordt er voor ons bepaald door het Rijk en dat willen we natuurlijk liever niet.

Proces verloopt moeizaam

De gemeenteraad is al jaren in gesprek met inwoners en bedrijven over de concrete invulling van de RES. Een moeizaam proces vanwege de vele (vaak tegengestelde) belangen. Iedereen wil zich inzetten voor duurzaamheid, maar niet in hun eigen achtertuin. Dat is volledig te begrijpen, echter dat geeft ook meteen de grootste uitdaging weer: waar dan wel? Bijna ieder stukje van onze gemeente is wel een dierbare achtertuin van iemand en men ziet liever dat dat stuk grond natuur of landbouw blijft, dan dat het vol geplaatst wordt met windmolens of zonnepanelen. We hebben daarnaast te maken met kwetsbare natuur omdat we natuurlijk midden op de Veluwe wonen.

Het is van belang om direct betrokkenen vanaf het begin mee te nemen in het verduurzamingsproces en daar is nogal wat kritiek op. Er is bijvoorbeeld een zonneladder ontwikkeld om te bepalen wat er waar kan. Hier zijn duidelijke no-go’s in aangebracht. Met andere woorden in welke gebieden zijn zonneparken onwenselijk, maar ook waar zou dat in principe wel kunnen. Zowel de impact op het landschap, de gezondheid van de inwoners en de financiële/technische haalbaarheid zijn punten van discussie in deze. Zo zijn er bijvoorbeeld veel voorstanders van het bedekken van boerderijen en bedrijven met zonnepanelen, maar er is soms geen laadstation in de buurt doordat Liander ondercapaciteit in bepaalde gebieden heeft.

Zonneparken in Beemte-Broekland

Op dit moment is er vooral veel kritiek vanuit Beemte-Broekland. Aan de oostkant van de A50 liggen momenteel ongeveer 15 ha zonneparken. Het zouden er nog veel meer moeten worden. Het is nu al duidelijk dat die opgave een te grote aanslag op het gebied is. Het gevaar van te enthousiast meedoen door het College met particuliere initiatiefnemers van zonneparken en hier te losjes mee omgaan, is duidelijk zichtbaar in het gebied. Er is sprake van een enorme verrommeling van ons mooie buitengebied als je hierin niet goed stuurt. De gevolgen in Beemte-Broekland zijn onder andere ruzie tussen buren en een zeer schamele inpassing, want immers een goede strook groen om het zonnepark heen levert minder ruimte voor zonnepanelen op. Er is veel wantrouwen bij de bewoners ontstaan en dat begrijpen we als PvdA heel goed. We zijn meerdere malen komen kijken en luisteren naar de zorgen van de inwoners en daar waar het kan denken we mee in oplossingen.

Kortom, als we nog meer zonneparken gaan bouwen, moet de gemeente een strakke vinger aan de pols houden en beter letten op de inpasbaarheid en beheersbaarheid van zonnepark in combinatie met betere communicatie en samenwerking/participatie met de inwoners.

Pvda wil niet dat Beemte Broekland zich een soort Groningen van Apeldoorn gaat voelen.

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman