Blog: een jaar in de gemeenteraad

Door Rik Doljé op 19 februari 2023

Alweer een heel jaar in de gemeenteraad van Apeldoorn: de tijd is voorbij gevlogen. “Het was een mooi jaar, ik heb veel geleerd”, aldus ons raadslid Rik Doljé. Tijd voor reflectie middels een blog.

Vorig jaar maart haalde de PvdA Apeldoorn op een haar na geen vierde zetel. Met 3 zetels gingen we de nieuwe raad in. Voor mij was dit de eerste keer als volksvertegenwoordiger binnen de gemeenteraad. Na een jarenlange interesse voor politiek was het een zeer bijzonder moment om mijn belofte als raadslid af te leggen.

De drie raadsleden van PvdA Apeldoorn

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. Het stof in de lokale Apeldoornse politiek is neergedaald. Het verkiezingsjaar, zoals we dat binnen onze fractie noemen, komt tot z’n einde. Dit jaar is werkelijk omgevlogen. Een jaar waarbij ik veel mensen heb mogen ontmoeten en een schat aan kennis rijker ben geworden. Hoewel ik binnen de verdeling van aandachtsgebieden o.a. sport, veiligheid en openbaar vervoer op me heb genomen, mag ik me met regelmaat ook met andere thema’s bemoeien. De mix aan thematiek is één van de aspecten die me aanspreken aan het zijn van raadslid. Je komt op diverse plekken, ontmoet mensen, beschikt over informatie en kan gebruik maken van een groot netwerk om je werk op de juiste manier te kunnen doen. Vervelen hoef je je hierbij niet. Sommige weken zou je elke avond wel zo’n bijeenkomst kunnen bezoeken.

Kritisch kijkend zijn er ook zaken die ik anders had verwacht. Hoe past een rol binnen de oppositie bijvoorbeeld bij me. Persoonlijk ben ik van constructief samenwerken. Aan de ene kant heb ik in het jaar gezien dat je vanuit een rol in de oppositie constructief kunt zijn, aan de andere kant zijn binnen de coalitie de gelederen soms zo gesloten waardoor er geen ruimte is. Er zijn momenten geweest waarbij ik vooraf de avond had doordacht en de avond ook daadwerkelijk zo verliep. Soms zijn er ook raadsbijeenkomsten die totaal anders liepen dan ik had verwacht: het ‘echte’ debat vindt dan niet plaats in de raadzaal, maar in de wandelgangen. Als oppositiepartij je stem laten horen is op alle momenten belangrijk. Door dit te doen maak je je visie zichtbaar en plant je mogelijk een zaadje voor het toekomstige debat.

Er zijn ook dingen die ik best spannend vond zoals een eerste keer naar de microfoon lopen in een raadsvergadering en dan je verhaal doen. Vanaf de zijlijn meekijkend merk ik dat ik sneller een idee voor een reactie heb dan op moment dat alle ogen op je gericht zijn. Zeker in het begin was ik regelmatig onzeker om het verkeerde te zeggen of dat je iets stoms zegt, omdat je (nog) minder goed in het onderwerp zit. Zoals het spreekwoord luidt, de beste stuurlui staan aan wal. Dat is in deze erg toepasselijk. Gelukkig went dit alles aardig en hebben we in Apeldoorn de gewoonte om iemand die zijn maidenspeech houdt, niet het vuur aan de schenen te leggen. Daar hebben alle nieuwe raadsmensen baat bij dus iedereen houdt zich er ook aan … hahaha. Verder kon ik ook altijd op de steun rekenen van mijn top collega’s van de fractie.

Rik houdt zijn maidenspeech in de Raadzaal

Een van de bijzondere ervaringen van het afgelopen jaar was een interview voor landelijke televisie. Het betrof het TV programma Testcase wat van verschillende fracties hun mening vroeg over de tijdelijke brug voor studenten van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) wat het college gaat aanleggen. Ik gaf de mening van onze fractie en benoemde de grote toegevoegde waarde van het CVD voor onze gemeente, maar dat is er helaas uitgeknipt 😉

In het aankomende jaar gaan we ons verder profileren op de thema’s die wij als partij belangrijk vinden. Ik kijk vol vertrouwen naar de komende periode waarin we ons als fractie blijven inzetten voor een socialer Apeldoorn. Belangrijke thema’s hierbij worden het realiseren van betaalbare woningen. Deze komen wat ons betreft in gemengde wijken. Ook zal het vizier liggen op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen en goed onderwijs. Het betaalbaar maken van de energietransitie voor iedereen, dus ook voor lage en middeninkomens, zal ook veel aandacht krijgen.

Concluderend, het voelt nog steeds als een grote eer om de rol van raadslid te mogen vervullen. Het raadswerk levert me enorm veel energie op! Ik voel me steeds meer vertrouwd met het werk en waardoor ik me hopelijk nog beter kan inzetten voor de Apeldoornse inwoners. Een Apeldoorn voor iedereen!

Rik Doljé
Raadslid PvdA Apeldoorn

 

Rik Doljé

Rik Doljé

Mijn naam is Rik Doljé en samen met mijn vrouw Monique woon ik in het centrum van Apeldoorn. Als geboren Limburger heeft de liefde me rond mijn 18e naar Apeldoorn doen laten verhuizen. Na het afronden van mijn opleiding als HBO verpleegkundige heb ik enkele jaren met verschillende doelgroepen, voornamelijk in de psychiatrie, gewerkt. De

Meer over Rik Doljé