Armoedebestrijding: kidskaart voor gezinnen tot 150%

Door Rik Doljé op 31 maart 2023

Afgelopen maanden hebben wij afgewacht op de komst van wat was aangekondigd als het Armoede-Aanvalsplan. In de tussentijd hebben we een aantal keren formeel en informeel aan de bel getrokken over dit onderwerp, bijvoorbeeld door het stellen van schriftelijke vragen. Bij de coalitieonderhandelingen, de behandeling van het coalitieakkoord en de MPB in november hebben wij als PvdA meermaals benoemd dat we dit een van de belangrijkste onderwerpen vinden. De ongelijkheid is groot en de verschillen tussen arm en rijk groeien enorm. We waren dan ook blij te lezen dat er in het coalitieakkoord stond dat er een armoedebestrijdingsplan zou komen.

Allereerst wil ik terugblikken op het proces rondom het Armoedeplan. PvdA Apeldoorn heeft grote moeite met de wijze waarop het college bekend heeft gemaakt dat het armoedeaanvalsplan klaar was. Namelijk via de media! Op de informatieavond vingen wij op dat sommige aanwezigen het plan al hadden, dit terwijl de raad nog van niets wist.

Het zal duidelijk zijn dat wij dit niet de juiste volgorde vinden. We hadden in een eerder stadium geconsulteerd en geïnformeerd willen worden. Nu lijkt een en ander in een zeer snel tempo te moeten worden besloten met als argument dat mensen anders nog langer moeten wachten. Dat mensen in armoede nog langer moeten wachten is ook niet wat wij willen. Maar wat wij ook niet willen is dat wij te laat in dit proces worden geconsulteerd.

Dan willen we met u delen hoe we tegen de inhoud van het plan aankijken.
In het plan lezen wij de nodige positieve zaken.

  1. De aanpak is proactief. Als gemeente treden we sneller met mensen in contact en gebruiken we hiervoor verschillende mediums.
  2. Het gebruik van ervaringskennis juichen wij toe. Echter, eerder hebben wij tijdens de MPB gepleit voor structurele inzet van ervaringsdeskundigheid bij het opstellen van beleid en het toetsen van de uitvoering van beleid. Wat ons betreft reikt dit verder dan vooraf mensen consulteren. Dat zien wij jammer genoeg niet terug. Juist bij de uitvoering is raadpleging van ervaringsdeskundigheid belangrijk. Dikwijls gaat het mis bij de uitvoering. Het monitoren van de voortgang is voor ons een essentieel punt. Hierover lezen we, op de evaluatie in ’24 na, in dit plan niets terug. De monitoring zou aan de raad moeten tonen wat de inzet van deze acties heeft opgeleverd. Want in een tijd van stijgende prijzen en lasten zou het zo maar kunnen zijn dat deze acties mogelijk niet voldoende zijn.
  3. Een ander punt, het cultuur sensitief werken en in de juiste taal communiceren, is een belangrijk onderdeel van dit plan, een onderdeel dat de PvdA toejuicht.
  4. De focus van dit plan richt zich op de korte termijn. Slechts voor 2023 en 2024 is er een plan. Echter, daarna zal dit grote vraagstuk niet opgelost zijn. Wat de PvdA betreft ontbreekt er visie voor de langere termijn om de verschillen kleiner te maken.
  5. Het plan richt zich vooral op het verhogen van inkomsten voor de groep inwoners met een inkomen tot 130% van het bestaansminimum en het sneller ingrijpen bij schulden. Wij vinden dat de groep uitgebreid zou moeten worden met acties voor de groep tot 150% van het sociaal minimum. We overwegen dan ook om hier een motie of amendement voor in te dienen. Bijvoorbeeld door de kidsregelingen zoals kidskaart, zwemles/sporten en winterjaskaart ook voor deze groep beschikbaar te maken. Of voor gezinnen zonder kinderen een goedkope openbaarvervoerkaart in onze gemeente beschikbaar te stellen, zoals ook in Arnhem al is gebeurd. Hier kunnen mensen met een laag inkomen onbeperkt gebruik maken van de bus voor €15,- per jaar.

Lang verhaal kort, PvdA is blij met de basis van het Aanvalsplan Armoede Apeldoorn en we zouden graag zien dat meer Apeldoorners extra financieel worden ondersteund in deze moeilijke tijden. Vandaar ons voorstel om de kidsregelingen beschikbaar te stellen aan een bredere groep inwoners, te weten de gezinnen met een inkomen tot 150% van het bestaansminimum (ipv de huidige 130%). Op deze manier krijgen meer gezinnen met een lager inkomen onder andere de sport- en zwemlessen van hun kind betaald.

Als u vragen/suggesties heeft over het plan, met ons van gedachten wil wisselen over het plan en/of uw eigen ervaring met ons wilt delen, stuur dan een mailtje naar [email protected] Wij horen graag van u hoe u denkt over het armoedebeleid van de gemeente.

Alvast dank!

 

NB. De beantwoording van de vragen en de bespreking van het Armoede Aanvalsplan tijdens de Politieke Markt van 30 maart 2023 kunt u hier terugkijken. U kunt het Aanvalsplan Armoede Apeldoorn op de website van de gemeente vinden. Er is ook een samenvatting gemaakt door de gemeente.

 

Rik Doljé

Rik Doljé

Mijn naam is Rik Doljé en samen met mijn vrouw Monique woon ik in het centrum van Apeldoorn. Als geboren Limburger heeft de liefde me rond mijn 18e naar Apeldoorn doen laten verhuizen. Na het afronden van mijn opleiding als HBO verpleegkundige heb ik enkele jaren met verschillende doelgroepen, voornamelijk in de psychiatrie, gewerkt. De

Meer over Rik Doljé