Apeldoornse stadhuis is onvoldoende toegankelijk

6 oktober 2022

Deze week is het de landelijke week van de toegankelijkheid. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Fysieke toegankelijkheid en sociale inclusie zijn sindsdien basisrechten geworden voor mensen met een beperking. Helaas gaat dat op veel plekken
nog steeds niet goed. Ook niet in Apeldoorn.

Zie: https://www.gemeente.nu/sociaal/samenleving-nog-ontoegankelijk-voor-mensen-met-beperking

We hebben begrepen en afgelopen donderdag 29 september zelf kunnen ervaren dat er bij de verbouwing van het gemeentehuis nog onvoldoende rekening is gehouden met mensen met een beperking. Een aantal voorbeelden: de buitenlift is vaak stuk en niet te gebruiken voor mensen in een rolstoel met kleine voorwielen, koffie of thee pakken lukt niet vanuit een rolstoel en het invalidentoilet is lastig te vinden en met een rolstoel kan er geen draai worden gemaakt.

Ter illustratie een TikTokje waarin onze fractievertegenwoordiger Ellen Nab-de Vries die een (mislukte) poging waagt om met rolstoel naar de WC in het stadhuis te gaan.

Het is jammer dat deze zaken tijdens de verbouwing niet beter zijn meegenomen. Want het is nu lastig voor mensen met een beperking en het kost extra geld om het alsnog goed te maken. Daarom stelden wij samen met Partij van de Dieren, D66 en WijApeldoorn de volgende vragen aan het college van B&W:

1. Kunt u aangeven welke knelpunten er zijn in het gemeentehuis qua toegankelijkheid?
2. Gaat het college deze knelpunten verhelpen? Zo ja, wanneer en wat zijn daarvan de extra kosten?
3. Waarom zijn deze knelpunten tijdens de verbouwing van het stadhuis niet opgelost/aangepakt?
4. In hoeverre betrekt de gemeente ervaringsdeskundigen bij fysieke plannen om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid?
5. In hoeverre brengt de gemeente knelpunten in de toegankelijkheid in onze gemeente in kaart? Zo ja, worden daarbij ervaringsdeskundigen betrokken? Zo nee, waarom niet?
6. Wat zou de gemeente verder kunnen doen om de toegankelijkheid te verbeteren in de gemeente in het algemeen en in het gemeentehuis in het bijzonder?

We houden u op de hoogte van de beantwoording!