Apeldoorn herstelt
De bijdrage van Marga Jonkman, fractievoorzitter van de PvdA Apeldoorn tijdens de beschouwingen ten aanzien van de Meerjaren Prorgramma Begroting 2014- 2017 op 7 november 2013.
Apeldoorn herstelt is de naam van de begroting voor de komende jaren. De algemene reserve klimt langzaamaan weer naar positief. En er is zelfs wat geld voor het toekomstbestendig maken van Apeldoorn.
Je zou ook kunnen zeggen, als ik pessimistisch zou zijn: “Apeldoorn schaatst op dun ijs”. We hebben veel van onze bestemmingsreserves geschrapt en in de algemene reserve gestopt, projecten zijn gestopt, er is heel veel bezuinigd en de belastingen zijn verhoogd. Er zijn grote schommelingen en onzekerheden over het gemeentefonds/de rijksbijdrage : Het begroten met zekerheden en een stevige bodem zit er niet in.
De gemeente ziet de komende jaren maar liefst 3 (4) decentralisaties vanuit het Rijk en provincie naar de gemeente toe komen. Dit plaatst ons zowel inhoudelijk als financieel voor een grote uitdaging. De keuze om taakstellend te werken is gemaakt. Een grote buffer om onverwachte tegenvallers op te vangen zit er niet in.
Kortom het kan net, de schaatsmeesters hier achter me geven ons groen licht.
Het is echter niets voor de PvdA Apeldoorn om te somberen over de huidige toestand. We willen vooruit en kijken naar de toekomst.
Als we de begroting voor de komende jaren wat beter bekijken dan zien we ook redenen om enthousiast van te worden:
Ik noem u bijvoorbeeld (en deze lijst is niet uitputtend):
– Werkplein activerium (blz 264) met daarin o.a. direct actief. De evaluatie moet nog komen, maar het blijkt goed te werken. De uitstroom is veelbelovend, vooral in deze tijd van economische recessie.
– Zicht op het ondergronds krijgen van de hoogspanningskabels. Daar worden we blij van
– Post Zuid
– Een prachtig Berg & Bos
– En het prinses Amaliapark.
De PvdA is gecharmeerd van het investeren in de toekomst. We geloven in de 3 strategische doelen (een comfortabele gezinsstad, de versterking van onze positie als toeristisch toplandschap en het stimuleren van innovatie in onze veelzijdige economie) en de programma’s die daaraan hangen (stad en werk, binnenstad, toerisme en vrije tijdseconomie). We geloven dat de stad daar beter van wordt; zowel wat betreft de werkgelegenheid , het vestigingsklimaat en de groene en aantrekkelijke binnenstad . Gewoon een fijne stad om in te wonen voor iedereen, ook voor jongeren die weer terugkomen na een poosje elders te hebben gestudeerd.
Je zou kunnen zeggen dat dit fysieke ambities zijn als een goede aanvulling voor de sociale ambities, die we als Apeldoornse gemeenteraad (niet alleen de PvdA) altijd al hoog in het vaandel hadden staan.
Wij zijn het ook eens over de investering in het wegennet, het aanjaagbudget en het wegzetten van een nieuwe opvangbuffer. Ook hopen wij met het extra geld voor lobby met dit geld, geld te maken. Dit gebeurt tot nu toe nog te weinig, met name op Europees niveau.
Wat ook wij belangrijk vinden en met het College delen is dat we niets afbreken wat we niet meer kunnen opbouwen.
- Problematisch blijft wat ons betreft de opgave van het Vastgoed.
Dan wil ik een uitstapje maken naar de 3 D’s. In het afgelopen jaar werd steeds meer duidelijk hoe e.e.a. kan gaan lopen vanaf 2015.
- De participatiewet:
We anticiperen al aardig op deze decentralisatie. We nemen als Apeldoorn de leiding binnen de arbeidsregio en rollen mooie initiatieven uit die direct ten goede komen aan onze burgers, aan onze jongeren. En dan bedoel ik met ons maar even voor het gemak alle burgers in de arbeidsregio. Zorgen zijn er over de mensen in de WSW; beschermd werken zal belangrijk blijven voor een bepaalde groep mensen. De zorg is o.a. of ons hele re-integratiebudget niet op zal gaan aan deze doelgroep en of dat erg is. Deze discussie gaan we nog uitgebreid voeren en dat wordt wat ons betreft een spannende.
- De Jeugdzorg
Ook hierin wordt steeds meer duidelijk, hoewel we nog niet weten hoeveel geld Apeldoorn te besteden krijgt. Wel hebben we de CJG’s die wijkgericht werken en waar Apeldoorn in feite haar kaarten op inzet. De ambities en verwachtingen zijn hoog. Ook op het gebied van deze decentralisatie is het spannend of we dit kunnen waarmaken, zowel om kind en ouders centraal te blijven stellen en om tegelijkertijd de korting van jaarlijks 5 % te behalen.
- Van AWBZ naar WMO.
Hier maak ik mij nog het meeste zorgen over. Lukt het ons bijv. om de eenzaamheid van de verschillende doelgroepen te voorkomen. Pakken mensen hun eigen verantwoordelijkheid op en is dat voldoende? Krijgen mensen de zorg/activiteit die ze graag willen. Het is spannend. Er wordt een groot beroep gedaan op vrijwilligers en mantelzorgers en de vraag is hoe dit gaat uitpakken. Hoe de gesprekken die inmiddels gestart zijn gaan lopen en of er een passend antwoord kan worden gegeven op de zorgvragen van onze inwoners.
(We vragen aan het College (en daar dienen wij ook een motie over in) om met voorstellen te komen om deze mensen zo goed mogelijk deze D in te laten gaan).
– Ik wil hier vanaf deze plek toch een extra pluim geven aan de ambtenaren, de trekkers in de dienst van de decentralisaties voor hun keiharde werken.
– Daarnaast wil de PvdA nadrukkelijk pleiten voor een gedegen informatieronde na de komende verkiezingen als er weer nieuwe raadsleden aantreden en wij (de raadsleden die blijven zitten) wellicht weer enige bijspijkermomenten kunnen gebruiken op het gebied van ons financiële beleid en de 3 D’s.
Tot slot:
Wij zijn het niet eens met de bezuiniging op REAL-X en zullen samen met enkele andere partijen met een voorstel komen.
Daarnaast vinden wij het onzin dat er weer een onderzoek naar het de fietsenstallingen wordt gedaan en ook hier komen we met een motie.
Met deze reparaties (en we bekijken nog waar we aansluiten bij voorstellen van andere partijen) durven we het als PvdA ploeg aan om ons op het ijs te wagen. We verwachten er niet doorheen te zakken.