Aan de slag voor PvdA Apeldoorn!

Door Privé: Ellen Geist op 16 juli 2018

Sinds enkele weken heeft PvdA Apeldoorn een nieuwe secretaris: Ellen Geist. Wie is Ellen? Waar staat ze voor? En de meest prangende vraag: waarom PvdA? Onze redactie ging in gesprek met Ellen over haar idealen en achtergrond.

Ellen: “Ik ben in 1963 geboren in Twente en daar getogen. Sinds 1994 ben ik neergestreken in Gelderland en sinds begin dit jaar woon ik in Apeldoorn, waar ik aan het ‘omburgeren’ ben”. Zolang Ellen zich kan herinneren is ze maatschappelijk betrokken. Opkomen voor anderen en zich hard maken voor ‘het grote geheel en de lange termijn’, zat er al vroeg in. Al op de basisschool was ze klassevertegenwoordiger, op de middelbare school zette zij dit voort en daarnaast zat ze in diverse schoolcommissies, o.a. in de S.O.S Kinderdorpen-commissie en in de leerlingenraad. Na haar middelbare school ging ze -tegen alle verwachting in- niet naar de universiteit, maar koos ze voor hbo/sociale academie. “Ik heb nooit de ambitie gehad “hoger op” te komen, maar wilde altijd verdiepen en verbreden”. Ook had ze zich ooit voorgenomen dat ze een “leven lang leren” wilde. Dit heeft gemaakt dat ze naast een post-hbo opleiding counseling ook nog veel andere zaken heeft bestudeerd en gestudeerd; van massagetherapie tot marketing en management en meer. Ellen heeft 34 jaar ervaring in diverse functies in de jeugdzorg en was zo’n 10 jaar ook ondernemingsraadslid. Naast haar werk heeft zij ook altijd veel onbezoldigd praktisch en bestuurswerk gedaan, o.a. in het jeugdcircustheater en bij sportverenigingen.

Ellen werd politiek actief in de jaren ’80. Ze voerde actie tegen kernenergie en colporteerde voor het ANC, werd lid van de SP en was medewerker bij de “Hulpdienst”. Haar kritische houding en die van andere Twentse SP’ers, maakte dat zij met 3 van de 4 Twentse afdelingen geroyeerd werden midden jaren ’80. Jarenlang is ze politiek dakloos geweest. Betrokken bij de zorg als ze is, werd ze ten tijde van de omzetting van ziekenfonds naar ziektekostenverzekering, opnieuw politiek actief. “Ik werd opnieuw lid van de SP en binnen de kortste keren was ik organisatiesecretaris van de afdeling en gemeenteraadscommissielid in Arnhem. Rond de verkiezingen in 2006 bleek de SP (in Arnhem) opnieuw dogmatisch en ondemocratisch en zodoende zegde ik mijn lidmaatschap op”.

In 2008 werd Ellen lid van de Partij van de Arbeid om haar kleur, idealen en waarden en ook omdat er ruimte is voor dialoog, discussie en verschillende meningen. Lastig vindt Ellen onze club ook: “maar zoals Diederik Samsom eens over mij zei: “Ze mag dan een moeilijke partij zijn; àls ze je hart verovert…. dan ben je verkocht!”. Binnen de partij heeft Ellen diverse leergangen gevolgd, ze was secretaris van de Rooie Vrouwen, organiseerde een succesvol Vrouwen in de PvdA festival, voerde campagne, zat in het landelijk ombudsteam zorg, enz. “Het meest bekende ben ik ik misschien wel omdat ik her in der in den lande afdelingen bezoek, overal mensen ken en bij elkaar breng”.

Ellen pleit voor meer transparantie en openheid, meer echte invloed en inspraak van onder op en voor beter laten zien wat onze overwegingen en afwegingen zijn zodat onze besluiten beter begrepen kunnen worden. Ellen vindt dat onze partij verfrissing nodig heeft: “dit is iets anders dan verjonging!” Ze vindt ook daarom dat de stem, ideeën en mening van ‘onze toekomst’, onze kinderen en jongeren, meer en beter moet worden gehoord en gewaardeerd. Ellen praat veel liever mèt dan óver.

“Duurzaam leven toegankelijk voor iedereen”,

“Verbinden is een werkwoord”,

“Emanciperen doe je samen” en

“Eerlijk delen van wijsheid, macht en middelen”

zijn zinnen die Ellen heeft bedacht om korter te kunnen zeggen ‘waar ze van is’

Gevraagd altijd en ongevraagd als ze vindt dat het nodig is, zal Ellen altijd eerlijk haar mening geven en ideeën delen. Zoals haar vader haar geleerd heeft, zal Ellen “geen kromme dingen recht lullen en geen rechte dingen krom lullen”.

Het bestuur en de fractie van PvdA Apeldoorn zijn erg blij dat Ellen ons midden komt versterken! Als u Ellen beter wilt leren kennen en/of vragen heeft, kunt u deze mailen naar pvda@apeldoorn.nl

 

Privé: Ellen Geist

Privé: Ellen Geist

Ellen Geist (1963) is geboren en getogen Twentse. Al sinds haar jeugd is ze maatschappelijk betrokken. Ellen heeft na haar studie HBO/sociale academie allerlei verschillende opleidingen gedaan zoals counseling, massagetherapie, marketing en management. Ellen heeft 34 jaar ervaring in diverse functies in de jeugdzorg en was zo’n 10 jaar ook ondernemingsraadslid. Naast haar werk heeft zij ook altijd veel

Meer over Privé: Ellen Geist