Door Johan Kruithof op 21 maart 2016

Blog wethouder Johan Kruithof: Hoe ziet een wethoudersweek eruit?

Hoe ziet dat er nu uit, een gewone week van een wethouder? Met welke onderwerpen heb ik me bezig gehouden? Als ik de afgelopen twee weken overzie dan merk ik dat mooie momenten en lastige momenten elkaar voortdurend afwisselen.

Zo mocht ik vorige week een tweetal werkbezoeken afleggen. Eentje bij de praktijkschool de Boog en eentje bij de MBO Helicon. Prachtig om te zien hoe jonge mensen hier door bevlogen en enthousiaste docenten worden begeleid op weg naar volwassenheid. Bij de praktijkschool is er veel individuele aandacht voor elke leerling. Leerlingen die vooral geholpen worden bij het leren van allerhande praktijkactiviteiten. Koken, tuinonderhoud, houtbewerking, metaalbewerking, creativiteit en dergelijke. De directeur gaf aan dat er ook  zorgen zijn. Zijn er voor deze jongeren straks genoeg banen passend bij hun mogelijkheden. Ze deed een beroep op me deze leerlingen na hun diplomering niet in de steek te laten.

Bij Helicon mocht ik jureren. We beoordeelden de ondernemingsplannen van de vierdejaars. Fraaie plannen lagen voor, met geweldig veel enthousiasme en originaliteit gebracht. Een aantal van deze plannen zouden zo maar in werkelijkheid kunnen worden omgezet. Zo hadden de leerlingen een bedrijfje ontwikkeld dat hutsnijwerk en meubelmaken combineert. en er was een groep jongeren dat een bedrijf wilde opzetten waarbij met behulp van drones de stand  van zaken (gezondheid, groei) van bomen kan worden beoordeeld.

In de dagen voorafgaand aan deze werkbezoeken ben ik veel bezig geweest met het vraagstuk van de huisvesting van vluchtelingen. Meer precies, de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De zogenaamde statushouders.

Ongetwijfeld hebben jullie dit, bijvoorbeeld via de verslaggeving in de Stentor, gevolgd. Een ingewikkeld vraagstuk omdat Apeldoorn de wettelijke verplichting heeft ruim 430 statushouders te huisvesten dit jaar. maar momenteel hebben we dat aantal woningen niet zo maar beschikbaar. En we willen  niet dat er Apeldoorners op de wachtlijst voor woningzoekenden de dupe worden. Kortom, we hebben tijd nodig om nieuwe woningen te bouwen.

En toen deed zich de mogelijkheid van tijdelijk gebruik van Huize Vrijland in Wenum Wiesel voor. Maar iedereen heeft ook kunnen lezen hoe gevoelig dat in het dorp ligt. Ik heb er veel gesprekken aan gewijd met diverse groepen mensen uit Wenum Wiesel. Natuurlijk hebben we ook met de dorpsraad gesproken. En ook met bewoners van de Haere ga ik in gesprek. De zorgen blijven bij mijn gesprekspartners. Kern van hun zorg is, naast verkeersveiligheid, toch vooral het punt van de veiligheid en de rust.

Vanzelfsprekend hebben we vanuit het College oog voor deze zorgen. Daar staat een opgave van huisvesting tegenover. Ook dat vindt het College belangrijk en beschouwen we als een morele opgave.

En zo zien we dat mooie en lastige onderwerpen elkaar afwisselen. In alle gevallen gebruik ik bij de keuzes die ik maak de afspraken zoals we die in coalitieverband hebben gemaakt en natuurlijk mijn eigen morele kompas. En daarbij voel ik me altijd gesteund door een PvdA fractie en door ons sociaal democratische gedachtegoed. En laat het duidelijk zijn, zowel bij mooie als lastige onderwerpen realiseer ik telkens weer wat een eer het is in deze positie een bijdrage aan het welzijn van Apeldoorners en Apeldoorn te mogen leveren.

Johan Kruithof
Wethouder Gemeente Apeldoorn

Johan Kruithof

Johan Kruithof

Johan Kruithof is al jaren actief binnen de PvdA. Allereerst als bestuurslid van de afdeling Apeldoorn en vervolgens in de periode 2002 – 2012 als raadslid. Vanaf 2006 was hij vice-voorzitter van de gemeenteraadsfractie en in de periode 2012-2018 wethouder. Tot deze tijd was hij – naast zijn politieke activeiten – mede-eigenaar, bestuurder en senior

Meer over Johan Kruithof