Door Marga Jonkman op 4 juni 2017

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2018 – 2021

Op donderdag 1 juni waren de Algemene Beschouwingen, waarbij de Apeldoornse gemeenteraadsfracties reageerden op de Voorjaarsnota van 2017. Eerlijk is eerlijk; het is een mooi stuk proza geworden met fraaie beschouwingen. Ik doe het de schrijver niet na. Ik wil eerst een blik op de afgelopen jaren werpen en me daarna verder verdiepen in de (financiële) plannen. Apeldoorn herrijst uit het moeras. Een moeras van forse bezuinigingen (50 mln. structureel) en ingrepen in het ambtelijk apparaat. Dit jaar mogen we voor het eerst zonder preventief toezicht van de provincie onze voornemens voor de begroting indienen.

In de afgelopen jaren is er door het huidige College keihard gewerkt aan het financieel herstel van Apeldoorn. De PvdA is er trots op dat dit College in nauwe samenwerking met de gemeenteraad in goede harmonie en fijne sfeer Apeldoorn heeft hersteld. Maar het ging niet alleen om het financieel herstel. Tegelijkertijd is er door middel van de 4 strategische uitgangspunten een sterke en stevige visie voor de toekomst weggezet.

De PvdA is er ook trots op dat deze gemeente in staat is geweest om een sociaal beleid neer te zetten dat niet alleen sociaal is, mensen keuzevrijheid geeft, hier en daar vernieuwend is, maar ook financieel beheersbaar is gebleken. Daarvoor verdient het College ook een dikke pluim. Want zo vanzelfsprekend is het niet, bleek onlangs nog in Venlo.

De debatten over revitalisering, samenleven, de binnenstad en duurzaamheid waren interessant. Eigenlijk blijkt er dan niet zo’n verschil tussen de diverse partijen te zitten in wat we graag willen. Wellicht is er wel een verschil in tempo en dus geld wat helaas nog niet in zo grote hoeveelheden aanwezig is.

Dan gaan we naar deze doorbraaknota. Helaas heeft de bedenker van de titel mijn suggestie van vorig jaar niet overgenomen (we blijven doorgaan-nota). Dat zou met het oog op de verkiezingen van volgend jaar wel een leuke zijn geweest.

De financiën:

De PvdA blijft achter het standpunt staan om de OZB te bevriezen. Daar hebben onze inwoners zo langzamerhand wel recht op. Zoals we hebben begrepen ligt hier een keuzemenu voor met 21 smaken. Wij hebben daar de volgende opmerkingen over:

  • Wij hechten belang aan het doorgaan van het programma JOGG; overigens vond ik de website veel wervender dan het stuk in de VJN. Het vignet gezonde school mag wat ons betreft worden uitgebreid naar niet 1, maar alle thema’s.
  • De centra voor maatschappelijke ondersteuning (CMO’s) dragen in belangrijke mate bij tot meer wijkgerichte zorg, dichtbij de mensen. De PvdA is hier altijd een voorstander van geweest. Wij gaan ervan uit dat zij samen met de CJG’s van grote meerwaarde zijn en verwachten dan ook dat er sprake zal zijn van een goede en toegankelijke huisvesting voor beide organisaties in 1 pand per stadsdeel. Dat willen we het College i.i.g. wel meegeven.
  • (4) De PvdA vraagt aan het College om de Kasteelgracht voortvarend aan te pakken. Dit duurt al zo lang dat de grens van de geloofwaardigheid is bereikt.
  • (5) De PvdA vindt het mooi dat er zoveel inzet wordt gepleegd op schuldhulpverlening. Het gaat daarbij tenslotte om het helpen van mensen in armoede en in veel gevallen ook het voorkomen daarvan. En we weten dat schulden de meeste problemen opleveren. Al eerder hebben wij geld beschikbaar gesteld om te voorkomen dat mensen in beschermingsbewind komen, het zgn. budgetbeheer. Toch zien we het bewind oplopen en niet verminderen. Dan rijst bij de PvdA de vraag of ons preventieve beleid werkt? Doen we de goede dingen? Is het succesvol?
  • (8) De PvdA is een groot voorstander van het gevelfonds. We zien de stad en daarmee ook de openbare ruimte opknappen. En belangrijker is: we doen het samen.
  • Als het gaat om monumenten, dan kiest de PvdA voor scenario 3. Zodat huiseigenaren wel een stimulans hebben om te investeren in hun woning. Hierdoor kunnen niet alle aanvragen worden gehonoreerd, maar het is wel een verhoging van 60.000 naar 100.000. De PvdA vindt dat op dit moment voldoende.
  • (9) als het gaat om de scenario’s voor de verkeersvisie, dan vinden we het lastig om daarin een keuze te maken. Het gaat om veel geld en wij zouden hier en daar liever andere prioriteiten stellen. Beter dan nu een keuze hierin te maken, zouden we deze scenario’s willen agenderen op een politieke markt.
  • (9a) De PvdA is trots dat de realisering van de tunnel in de laan van Osseveld lijkt te gaan lukken. Het was een kwestie van lange adem en goede contacten dat dit gelukt is. Ik wil onze Apeldoornse statenleden ook bedanken voor hun inzet.
  • (10/11) Het aanjaagbudget strategische doelen, maar ook apart het programma comfortabele gezinsstad kan ons niet erg enthousiast maken. Natuurlijk zal de bestuursstijl zich moeten aanpassen aan de tijd waarin wij leven. Burgers worden mondiger en hebben (terecht of onterecht) kritiek. Om hier echter 3 ton jaarlijks voor in te zetten, vinden we een stap te ver gaan. Daarnaast vraagt het College geld voor de strategische visie comfortabele gezinsstad. Natuurlijk zijn hierin extra’s en leuke initiatieven te ontplooien. Wij zijn bijv. enthousiast over het toevoegen van avontuurlijke speelplekken. Maar dat past meer in het toekomstplan voor de openbare ruimte. Kortom we zijn het wel eens met de thema’s, maar het kan van ons wel een tandje minder.
  • (13) De PvdA is blij met de uitvoering van het toekomstplan openbare ruimte en het groenplan. We zien er naar uit dat hierdoor Apeldoorn weer echt de groene boost krijgt die het verdient.
  • (17) De implementatie van de omgevingswet gaat ons veel geld kosten. We gaan er van uit dat dit vooral veel opstartkosten zijn. Dit omdat het uiteindelijk allemaal simpeler en eenvoudiger zou moeten worden met 1 i.p.v. 27 aparte wetten. Is het nu niet te vroeg om al zoveel geld te investeren? Lopen te ver voor de troepen uit? We horen hier graag meer uitleg over.
  • (18) De uitvoering van de interne controles bij F&C speelt geruime tijd. We zijn ermee eens dat dit wordt aangepakt. Krijgt dhr. Veen alsnog zijn motie hierover gesteund.
  • (19) de revitalisering van de openbare ruimte (met name de Maten) gaat ons veel geld kosten. Wij roepen het College op om actief op zoek te gaan, te lobbyen naar cofinanciering van andere overheden. Daarnaast missen we in het stuk een belangrijk onderdeel; de hoogspanningsmasten in de Maten. Vorig jaar is er nog een motie van de PvdA aangenomen met als strekking dat er in ieder geval rekening mee zou worden gehouden in het revitaliseringsplan. Dat plan ligt er nu nog niet, maar ga ervan uit dat we dat kritisch blijven volgen.
  • (20) We steunen het College als het gaat om vergroening, verblauwing en het aanpakken van fietsknelpunten in de binnenstad.
  • (21) Bij het thema duurzaamheid willen we benadrukken dat de PvdA achter de versnelling staat van de energietransitie. Ook de andere onderdelen zijn belangrijk en dat kan niet genoeg gezegd worden; ook hier is volop in te zetten op lobby en cofinanciering door hogere overheden. Daarnaast spelen ook de woningbouwcorporaties een grote rol. Hierover kunnen we strakkere opdrachten in de nieuwe prestatie afspraken zetten. Waarbij wij willen benadrukken dat wij/zij echt meer moeten inzetten op het verduurzamen van de sociale huurvoorraad.

Wij overwegen de volgende moties:

1. Over het inventarisatieplan van de sportraad.

2. De resterende Kleinsma-gelden m.b.t. kinderen in armoede, waarbij de focus wat de PvdA betreft komt te liggen op de doelgroep van kinderen van 12 tot 18 jaar bij gezinnen met een zorgvraag. Dit naar aanleiding van jet Nibud-rapport, dat laat zien dat deze groep het hardst getroffen wordt en waarbij we alert moeten zijn op een grote armoedeval.

 

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

 

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman