Naar een duurzame en leefbare samenleving

Aan een duurzame en leefbare samenleving blijf je werken.

Duurzame energie
De PvdA is voor de ambitie om meer duurzame energie op te wekken, ook in Apeldoorn. Met name zonnepanelen en windmolens kunnen daar aan bijdragen. Meer daken van grote (bedrijfs)gebouwen moeten worden voorzien van zonnepanelen. Ook ontwikkeling van zonneparken behoort tot de mogelijkheden, en dit in nauwe samenhang met betrokken inwoners. Hierbij dienen twee zaken te worden betrokken: de mogelijkheden van deelname in de opbrengsten
en de gepaste compensatie van geleden schade in woongenot. De gemeente dient hierbij de regisseursrol actief op te pakken.

Het gasvrij maken van bestaande woningen ondersteunen wij, zo ook het ‘gasloos bouwen’ en initiatieven die bijdragen aan Apeldoorn neutraal in 2030. Hierbij denken wij bij voorbeeld aan proefprojecten met de inzet van waterstof ter vervanging van gas bij verwarming en warm water. Meer inzet is nodig, omdat de huidige maatregelen nog onvoldoende opleveren.

Aandacht vraagt ook de (wettelijke) mogelijkheden voor verduurzaming van monumentale panden.

We zien de noodzaak van de energietransitie en willen er alles aan doen om de Parijs-doelen te halen, maar wel met oog en aandacht voor alle Apeldoorners: ook mensen met een smalle beurs moeten de energietransitie financieel mee kunnen maken.

Natuur
Onze natuur verdient bescherming. Groen moet zo veel mogelijk worden behouden, binnen en buiten de bebouwing. Uitstoot van stikstof moet hiervoor worden beperkt. Dat vergt grote aanpassingen als het gaat om de landbouw. Niet alleen landelijk en provinciaal maar zeker ook in het buitengebied van Apeldoorn, aan met name de randen van de Veluwe. Natuurherstel onder andere door andere vormen van landbouw is essentieel om het stikstofprobleem aan te pakken, en zo ook ruimte te creëren voor bijvoorbeeld nieuwe woningen. We willen samen met de provincie Gelderland innovaties in de agrarische sector stimuleren en nieuwe verdienmodellen introduceren. Op termijn moet de agrarische sector zonder overheidsbijdrage zorgen voor een gezonde leefomgeving.

Natuur moet kunnen worden beleefd. De mogelijkheid tot recreatie in de natuur is belangrijk. Daarom wil de PvdA voorkomen dat de natuurbeschermingsgebieden volledig op slot gaan, maar een slimme zonering waarbij sommige gebieden minder en andere gebieden juist meer bezoek mogen verwachten spreekt ons aan. Door slim uitruilen van gebieden kan op de ene locatie de natuur robuuster gemaakt worden met rustgebieden voor het wild en op de andere locatie meer ruimte worden geboden voor de recreant. Het verbinden van natuurgebieden is ook een belangrijke pijler en wij zijn voorstander van ecoducten op slimme plaatsen, zodat wild ongestoord van het ene naar het andere gebied kan migreren en veilig de drukke wegen kan ‘oversteken’. Uiteindelijk willen we dat de herten van de Oostvaardersplassen ook Apeldoorn aan doen.

Circulaire economie
Een meerjarige visie op de economische ontwikkeling van Apeldoorn is gewenst met daarbij een concrete uitvoeringsagenda. Hierbij is de samenwerking met het Apeldoornse bedrijfsleven evident en zien we een centrale rol weggelegd voor ons afvalbedrijf Circulus Berkel.

Aandacht voor innovatie, de aanwezige topsectoren en grote werkgevers is belangrijk. Maar de gemeentelijke portefeuille
economie is veelomvattend. Het gaat om kernonderdelen zoals (beleid op) detailhandel, kantoren, bedrijventerreinen, horeca, toerisme en de arbeidsmarkt, maar ook veel randvoorwaarden die in ander sectoraal beleid worden geregeld zoals bijvoorbeeld bereikbaarheid over de weg en digitaal (glasvezel), lobby en natuurwetgeving.

Het is noodzakelijk om onze economie te transformeren naar een toekomstbestendige en duurzame economie. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare
grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, afvalstromen te scheiden en grondstoffen te hergebruiken.

De circulaire economie geeft ook nieuwe kansen voor bedrijven: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffenverbruik. De gemeente Apeldoorn kan in Cleantechregio-verband het voortouw nemen om bedrijven concreet te ondersteunen in de transitie naar een circulaire economie.

Hoogspanningskabels in wijken ondergronds
De PvdA vindt dat hoogspanningskabels in wijken uit voorzorg- in het licht van een veilige en gezonde leefomgeving – zo snel mogelijk ondergronds gaan. Het afgelopen decennium is het ons gelukt bij de revitalisering van Apeldoorn Zuid de kabels aldaar ondergronds te krijgen. En voor De Maten zijn de middelen nu ook beschikbaar om zo snel mogelijk ook daar aan de slag te gaan. De PvdA blijft er voor ijveren om ook op afzienbare tijd de kabels in Osseveld/Woudhuis
onder de grond te krijgen.

Veilige samenleving
Apeldoorn vormt een veilige en leefbare samenleving en dat moet zo blijven. De PvdA pleit nadrukkelijk voor preventie, naast de noodzakelijke repressieve maatregelen en handhaving. En ook het wegnemen en aanpakken van discriminatie en achterstelling,
de opvang en ondersteuning van potentiële overlastveroorzakers/verwarde
personen. Het voorkomen van schooluitval en begeleiding na schooltijd via sport en huiswerkbegeleiding zijn instrumenten die daarvoor kunnen zorgen. We zetten daarnaast in op vroegsignalering via school, leerplichtambtenaar, familie, politie en
levensbeschouwelijke organisaties.

Met de transformatie van de agrarische sector komt er ook agrarische bebouwing beschikbaar voor andere functies: we blijven alert op ondermijning, en helpen mensen in het buitengebied ook actief om weerstand te bieden aan het aangaan van criminele banden.

Verkeer
Een autoluwe binnenstad draagt bij aan de leefbaarheid. Een goede doorstroming op de ring is hiervoor cruciaal. Tunnels bij de Laan van Spitsbergen, de Laan van Erica en de Jachtlaan (in die volgorde) vragen om een serieus onderzoek. Het knelpunt Laan
van de Mensenrechten/Kayersdijk vraagt in dit kader extra aandacht.

De fiets verdient vrij baan, waar dat kan. De fietsenstallingen in de binnenstad blijven gratis en zijn voorzien van een openbaar toegankelijk toilet. Wij zijn voorstander van het aanleggen van meer oplaadpunten voor fietsen en scooters. Voor de PvdA is daarnaast de goede doorstroming van het fietsverkeer essentieel. Nieuwe  fietsdoorstroomassen kunnen op onze steun rekenen.