Rigoureus ingrijpen in woningmarkt hard nodig!

Door Privé: Ties Stam op 18 juli 2018

De PvdA maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen op de Apeldoornse woningmarkt. Recente cijfers tonen aan dat het voor starters en mensen met een kleine beurs steeds moeilijker wordt om aan een geschikte en betaalbare woning te komen. Wachtlijsten worden langer, huurprijzen stijgen hard en koopwoningen worden als maar schaarser en duurder. De prijzen op de Apeldoornse woningmarkt stijgen hard in vergelijking met andere plekken. De PvdA vindt het noodzakelijk dat hier actie op wordt ondernomen.

De PvdA heeft het voornemen om een initiatiefvoorstel “Sociaal wonen in een sociale gemeente” in te dienen bij de Apeldoornse gemeenteraad. Voorafgaand aan dit raadsvoorstel wordt er op verzoek van de PvdA een PMA gehouden om met alle andere fracties van de gemeenteraad van gedachten te wisselen over de voorgestelde inhoud van dit initiatiefvoorstel. Naar verwachting zal deze bespreking in een politieke markt op 13 september gehouden worden.

De aanleiding is het toenemende tekort aan zowel sociale huurwoningen als starterswoningen en koopwoningen in het goedkope en midden-segment. De afgelopen jaren is er vooral in het dure segment gebouwd, omdat hier het meest op te verdienen viel, zowel voor projectontwikkelaars als voor de gemeente. Nu is de tijd aangebroken om deze winsten in te zetten om ook voor mensen met een lager inkomen te bouwen. Het voorstel gaat niet alleen om de verdeling goedkoop / midden / duur, maar ook om tot een verdeling te komen over alle projecten in alle buurten en wijken. Wij willen dus geen concentraties van alleen sociale huur- en goedkope koopwoningen in bepaalde wijken, maar verspreid over alle buurten en wijken, dus voor alle afzonderlijke projecten. Andere grote steden laten zien dat concentraties op langere termijn voor problemen gaat zorgen en dat dit haast niet meer terug te draaien is.

Een rigoureuze ingreep lijkt ons noodzakelijk om voor al onze inwoners te zorgen voor geschikte en betaalbare huisvesting en aantrekkelijke plekken in onze gemeente. En niet zoals bij Vlijtsepark en Zonnehoeve is gebeurd, waar alleen dure villa’s worden gebouwd. Na de politieke bespreking met de andere fracties, waarna eventuele aanscherping of wijzigingen van het initiatiefvoorstel nog plaats kunnen vinden, zal een eventueel aangepast raadsvoorstel door de PvdA Apeldoorn worden ingediend bij de Apeldoornse gemeenteraad.

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam