Door Redactie op 25 maart 2016

Huisvesting statushouders Elburgerweg

Wij als gemeenteraad hebben vorig jaar de tweede kamer een verzoek gedaan om kleinere locaties toe te staan zodat ook de dorpen een actievere rol kunnen vervullen in het asieldebat. En niet geconfronteerd worden met een enorm groot centrum in hun dorp.

Dit zijn statushouders, dus deze mensen blijven zelfs in Wenum Wiesel /Apeldoorn.

Het gaat om 100 mensen; mannen, vrouwen, gezinnen. We weten het nog niet. En het gaat om een beperkte tijd; voorlopig 4 jaar.

 

De PvdA staat achter de keuze van het college om deze opvang op deze plek mogelijk te maken. We hebben hier meerdere redenen voor

  • Er moeten in Apeldoorn 480 mensen/statushouders een plekje krijgen in 2016. Dat halen we nu al niet
  • Op deze manier zijn dat er wel100 minder.
  • Huize vrijland heeft de unieke mogelijkheid om ook op het terrein onderwijs mogelijk te maken en taalcursussen te organiseren.
  • Wij te maken hebben met een enorme vluchtelingencrisis en er alles aan doen om ons steentje bij te dragen. Niet wetende hoeveel mensen er nog opgevangen moeten worden in de komende jaren.
  • Uiteraard verwachten wij van het college dat de huidige bewoners kunnen blijven wonen en naar de kerk kunnen gaan zoals zij dat gewend zijn
  • Dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd met name op de elburgerweg
  • En dat vrijland geschikt en uiteraard brandveilig wordt gemaakt voor bewoning

 

De PvdA heeft in de afgelopen week gesproken met mensen uit Wenum Wiesel die met heel hun hart achter de opvang staan. Maar angst hebben om daar voor uit te komen en ook niet naar de informatiebijeenkomst in huize vrijland  durfden te gaan. Ik vind het dapper dat mensen zich daar openlijk hebben opgegeven om vrijwilliger te worden.

Maar ik heb ook gehoord dat er inwoners met de nek worden aangekeken omdat zij aangeven geen problemen te hebben met de komst van de asielzoekers.

 

De PvdA vraagt zich af: is dit solidariteit? Is dit de sociale cohesie van een dorp?

 

Samenvattend: de PvdA zal de statushouders in Wenum Wiesel van harte welkom heten en ik ben er van overtuigd dat ook de inwoners van Wenum Wiesel hun beentje zullen bijtrekken om er samen het beste van te maken.

Redactie

Redactie

De redactie van de website van de PvdA Apeldoorn. Ik wil contact met de PvdA Apeldoorn Contactinformatie vindt u hier.

Meer over Redactie