De binnenstad: huiskamer van ons allen
De binnenstad is de huiskamer van Apeldoorn. En die kamer verdient een opknapbeurt. Dat is des te meer nodig omdat de winkeliers in de binnenstad het moeilijk hebben. De economische crisis hakt er ook bij hen flink in. Het is om die reden van extra groot belang tijd, energie en zeker ook geld in de ontwikkeling van onze binnenstad te steken. Als wethouder binnenstad ben ik daar vanuit het College van B&W als eerste voor verantwoordelijk.
Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de binnenstad is het in 2010 door de gemeenteraad vastgestelde ‘Regieplan Binnenstad, Structuurvisie voor de binnenstad van Apeldoorn’. De ambities en keuzes uit dit regieplan staan nog steeds en hebben breed draagvlak bij onze partners (en dan moet u denken aan winkeliers, eigenaren, ontwikkelaars, horeca en bewoners van de binnenstad):
• De compacte en complete binnenstad;
• De bereikbare binnenstad;
• De eigen(zinnige), verankerde en groen – blauwe binnenstad.
Op basis van dit Regieplan Binnenstad kunnen we zien wat is gerealiseerd de afgelopen jaren en ook waar nog witte vlekken zitten en wat ons nog te doen staat. De conclusies op hoofdlijnen zijn:
• De vernieuwing van de openbare ruimte in het noordelijke deel van de binnenstad is bijna afgerond, het is mooi geworden!
• We zien een grote vernieuwing van het uitgaans – en cultuurkwartier vanaf 2010.
• De uitbreiding van het kernwinkelgebied stagneert, er is wel vernieuwing door individuele winkeliers.
• We zien ook dat er witte vlekken zijn. Letterlijk en figuurlijk. De binnenstad kent een aantal lege plekken en braakliggende terreinen. De binnenstad is nog steeds veel te weinig groen.
• Velen die de binnenstad kennen geven aan dat er meer beleving nodig is. De huiskamer van de stad moet meer zijn dan een gebied waar je shopt, je moet je er ook thuis voelen, graag willen zijn en van alles tegen komen dat je zinnen prikkelt.
• Het is soms ook een rommeltje met het parkeren voor fietsers. Sowieso kan de bereikbaarheid op onderdelen verder worden verbeterd.
Er is, kortom, nog ongelooflijk veel te doen. Daarbij geldt dat we de binnenstad niet alleen kunnen verbeteren. We hebben hier als gemeente onze partners hard bij nodig. Vanuit het stadscontract (een set van projecten waarvoor de provincie Gelderland geld ter beschikking stelt) hebben we een hoeveelheid geld als gemeente Apeldoorn voor de verbetering van een aantal knelpunten in de binnenstad.
Daarvoor is een uitvoeringsprogramma gemaakt. Bij het uitvoeringsprogramma hebben we onze partners actief betrokken bij de inhoud en een actieve rol te geven bij de uitvoering. Gezamenlijk zijn plannen besproken en ontwikkeld. In het uitvoeringsprogramma staat benoemd waar de gelden van het provinciale stadscontract aan besteed gaan worden. Daarbij moet u denken aan vergroenen van de binnenstad. Aan het stimuleren van eigenaren van panden in het winkelgebied om hun (vaak fraaie, maar even vaak verborgen) gevels op te knappen en zichtbaar te maken. Aan verdere verbetering van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door mobiele zit – en speelplekken. Aan verbetering van de verlichting en het aanbrengen van sfeerverlichting. Aan verbeteringen voor het fietsparkeren en aan verdere verbetering van de bereikbaarheid.
De binnenstad van Apeldoorn is van ons allemaal. Daar willen we ons thuis voelen. Bij wijze van spreken letterlijk even kunnen uitrusten en met tevredenheid om je heen kijken. Omdat het mooi is, groen is, lekker gek is soms, spannend misschien. Waar we lekker kunnen eten, verrast worden soms. Een middag winkel in winkel uit kunnen gaan. Een huiskamer gevuld met een mooi pakket. Fijne winkels, een gastvrije omgeving. We hebben al een fijne binnenstad. Maar de komende twee jaar gaan we een verdere verbeterslag maken. Apeldoorn verdient de beste binnenstad.
Johan Kruithof
Wethouder