Op 23 april 2020 is unaniem de motie Armoederegisseur aangenomen waarin het college verzocht wordt een armoederegisseur aan te stellen om een centrale rol te vervullen om vrijwillige en professionele organisaties die werken op het terrein van armoede en schulden nog beter met elkaar te (laten) verbinden met als doel het aanbod van producten en diensten meer te stroomlijnen en ze toegankelijker te maken voor de doelgroep. Daarnaast is gevraagd om de mogelijkheden voor een portal te verkennen en een fysiek loket.
In mei 2020 stelde PvdA vragen over de mogelijkheid voor een extra corona-vergoeding voor inwoners van de gemeente Apeldoorn die van weinig geld moeten rondkomen. In de antwoorden op deze vragen werd weergegeven dat er geen extra vergoeding zou komen omdat er in Apeldoorn al veel mogelijkheden/potjes geld beschikbaar zijn. De gemeente zei toe extra energie te investeren in het onder de aandacht brengen van deze mogelijkheden van zowel professionele als vrijwilligersorganisaties op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding.
Tegen deze achtergrond stellen we nu de volgende vragen:
1) Is er reeds een armoederegisseur aangesteld? Zo ja, wie betreft dat? Hoe gaat deze rol vervuld worden. Zo nee, waarom nog niet en op welk termijn start de werving van deze persoon?
2) Klopt het dat er een netwerkregisseur is aangesteld bij een van de professionele organisaties waar de gemeente Apeldoorn mee samenwerkt op o.a. Armoedebeleid? Hoe verhoudt zich deze functie/rol tot de armoederegisseur?
3) Wat is de stand van zaken omtrent de ontwikkeling van een portal op het gebied van armoedebeleid, waarop regelingen/initiatieven van vrijwilligers en professionele organisaties vermeld staan, welke blijvend ge-update wordt met nieuwe initiatieven/regelingen en juiste doorverwijzingen naar hun websites?
4) Komt er een fysiek loket van de gemeente Apeldoorn opdat er ook informatievoorziening kan zijn voor mensen die minder digitaal vaardig zijn bijvoorbeeld laaggeletterden, anderstaligen en ouderen? Zo ja, wanneer zal deze geopend worden? Zo nee, waarom niet?
5) Staat het college nog steeds achter de kern van de antwoorden op onze schriftelijke vragen vorig jaar, waarin aangegeven werd dat er geen corona-compensatie komt voor Apeldoorners die leven in armoede omdat er voldoende bestaande regelingen zijn? We leven nu immers in een tweede lockdown en de corona-crisis duurt al bijna een jaar. Een jaar waarin mensen in armoede nog steeds hogere uitgaven maken voor basisbehoeften/levensonderhoud en iedere maand geld te kort komen om van te leven.
6) Verder is ons ten gehoren gekomen dat de wachtkamers van Centenkwesties, het door de gemeente naar voren geschoven geldzaken-aanspreekpunt uitgevoerd door Stimenz/Samen055, leeg zijn en dat de formatie van Stimenz op dit initiatief is teruggeschroefd naar enkele uren per week. Op welke wijze gaat de gemeente Centenkwesties verder ondersteunen?
7) In hoeverre bent u bekend met SchuldenlabNL?
Zie ook: https://www.schuldenlab.nl/
Is dat iets voor onze gemeente om zich bij aan te sluiten?
Verder hebben we de portefeuillehouder informeel de volgende vraag gesteld, welke hij reeds uitgezet heeft binnen de organisatie. Voor de volledigheid nemen we deze vraag op in ons rijtje vragen over armoedebeleid.
8) De geldigheidsduur van de Kidskaart is tot 1 februari 2021 en de Regelrechtbonnen tot 1 maart 2021. Worden deze termijnen verlengd nu de niet-essentiele winkels dicht zijn? Deze bonnen kun je immers alleen fysiek in de winkel inleveren, niet online, en worden veelal gebruikt voor kleding etc.
UPDATE: De antwoorden op de vragen staan hier.
Natascha van den Berg, Fractievertegenwoordiger PvdA Apeldoorn
Ties Stam, Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn