Financiële corona-compensatie nodig voor mensen in armoede

Door Natascha van den Berg op 15 mei 2020

Er zijn verschillende inkomensregelingen beschikbaar gesteld door de regering en de lokale overheid voor werknemers en ondernemers die als gevolg van de maatregelen door de corona crisis gederfde inkomsten hebben. Voor de hogere kosten van levensonderhoud is nog geen maatregel ingesteld, terwijl dit voor ernstige financiële problemen kan leiden met name bij mensen die leven van een minimum inkomen of uitkering.

In de eerste weken van de corona crisis is er veel gehamsterd in supermarkten zodoende dat goedkopere merken van basisproducten uitverkocht waren en mensen met een minimum inkomen of uitkering genoodzaakt waren een duurder merk te kiezen. Mensen die leven van een beperkt weekbudget voor levensmiddelen gaan veelal de aanbiedingen bij verschillende supermarkten af, maar door de ‘social distancing’ werd dit ontmoedigd. Ook is er een groep mensen in armoede die in een risicogroep vallen en genoodzaakt zijn om hun boodschappen online te bestellen bij een supermarkt en thuis te laten bezorgen. Hierdoor zijn zij meer geld aan hun boodschappen kwijt.

Verder hebben kinderen thuisonderwijs (gehad), waarvoor de randvoorwaarden geregeld dienden te worden. Scholen konden veelal wel laptops uitlenen, maar dan moet je thuis wel (goede) WiFi hebben en in veel gezinnen die leven van een inkomen rond de armoedegrens is dit niet aanwezig. Voor sommige onderwijsprogramma’s moet je zelfs een thuisabonnement afsluiten. Voor niet-digitaal onderwijs zijnook extra kosten gemaakt zoals educatief speelgoed, knutselmateriaal en boeken/leesvoer, doordat de bibliotheken gesloten waren.

Voor mensen die leven van een laag inkomen betekent dit kortweg dat de kosten van levensonderhoud aanzienlijk hoger zijn geworden: voor een gezin met kinderen al gauw meerdere tientjes per week. Men heeft hierdoor moeten interen op de reserves, als deze al aanwezig waren.

PvdA Apeldoorn stelt het college van B&W de volgende vragen:

1. Is het college bewust van de toegenomen kosten van het levensonderhoud en wat dit financieel betekent voor mensen die in armoede leven?
2. In hoeverre is het college van plan om mensen die in armoede leven en ten gevolge van de corona crisis in een nog financieel slechtere situatie zijn gekomen, tegemoet te komen met een financiële compensatie?
We hopen spoedig antwoord te krijgen.
Natascha van den Berg

Natascha van den Berg

Sinds 2015 ben ik werkzaam voor de fractie van PvdA Apeldoorn als fractiemedewerker en draag o.a. verantwoordelijkheid voor social media, nieuwsbrieven en website en ik organiseer werkbezoeken en andere bijeenkomsten. Na de verkiezingen in 2018 ben ik ook fractievertegenwoordiger geworden en woordvoerder voor PvdA tijdens politieke markten van de gemeenteraad. Armoedebeleid, sport, toerisme/natuur en gezinsstad

Meer over Natascha van den Berg