PvdA stemt tegen de begroting 2025-2028

11 november 2024

PvdA Apeldoorn heeft tegen de MPB gestemd vanwege de te grote financiële risico’s die genomen worden. 

Op 7 november stond de behandeling van de MPB – Meerjaren Programma Begroting – op de agenda van de gemeenteraad. Dit is een jaarlijks terugkerend onderwerp en het is altijd een lange zit. Tijdens deze zitting kunnen de gemeentefracties moties en amendementen indienen op de door het College van B&W opgestelde MPB.

Centraal stonden dit keer de financiële positie en de onzekerheden waarmee de gemeente de komende jaren mee te maken heeft. De PvdA is van mening dat het College te grote uitgaven gepland heeft staan gezien de onzekere financiële positie van de gemeente. De eerste 2 amendementen waren bedoeld om daar verandering in te brengen.

Amendement “Klaar voor de toekomst”

Samen met het CDA heeft de PvdA-fractie een amendement opgesteld waarin wij opriepen tot een integrale afweging van de gemeentelijke taken en plannen. Welke dingen willen en kunnen we blijven doen? Welke dingen zullen we moeten laten of uitstellen? Deze afweging is noodzakelijk gezien het feit dat de begroting alleen voor 2025 sluitend is en de overige jaren oplopende tekorten laten zien. Samen met CDA stelden we dan ook voor om alleen 2025 vast te stellen en het nieuwe beleid dat gepland stond voor de jaren 2026, 2027 en 2028 mee te nemen in deze integrale afweging.

Tijdens de behandeling werd al vrij snel duidelijk dat de coalitiepartijen niet bereid waren om hun ambities los te laten of überhaupt ter heroverwegen. Raadslid Martine Berends deed hier namens onze fractie het woord en ondanks haar verwoede pogingen partijen op andere gedachten te brengen werd het amendement verworpen. De toon was gezet. Vrijwel de gehele oppositie stemden namelijk wel voor dit amendement (16 voor, 23 tegen).

Amendement “Geen verlaging weerstandsratio”

Het tweede door onze fractie opgestelde amendement betrof het weerstandsratio. Fractievoorzitter Chris Schouten verdedigde dit nogal financieel technische amendement. De weerstandsratio is een zogenaamd kengetal. Voor de berekening ervan deelt men de beschikbare weerstandscapaciteit door de benodigde weerstandscapaciteit. De weerstandscapaciteit is de buffer die de gemeente aanhoudt om financiële risico’s op te vangen mochten die zich onverhoopt voordoen.

Kern van het amendement is dat wij van mening zijn, dat het college de financiële positie rooskleuriger inschat dan wij en daarom de weerstandsratio niet moet willen verlagen. Zonder een voorafgaande behandeling van deze aanzienlijke beleidswijziging voert dit college in deze MPB een dergelijke verlaging. Wij hebben in de raadsvergadering meegedeeld dat wij met deze maatregel ons als fractie overvallen voelen. Bestuurlijk vinden wij het op z’n zachtjes gezegd niet netjes.

Wij hebben aangegeven dat het college met de verlaging van de weerstandsratio geen of onvoldoende rekening houdt met een groot aantal effecten die zijn benoemd door de concerncontroller. Deze constateert dat onze “financiële positie op de lange termijn niet solide is” en niet alleen vanwege negatieve effecten van externe ontwikkelingen, maar ook door eigen keuzes.

De volledige oppositie stemde vóór ons amendement om de weerstandsratio niet te verlagen (19 stemmen vóór en 20 stemmen tegen).

De coalitiefracties hadden evenals bij het eerste amendement bij voorbaat afgesproken de gelederen op deze toch fundamentele beleidswijziging gesloten te houden.

Motie “Zorgwoningen MPB ‘24”

Raadslid Rik Doljé verdedigde onze motie ‘Zorgwoningen MPB ’24. Zonder toelichting was in de MPB een herschikking doorgevoerd voor het budget voor zorgwoningen.

Mede als gevolg van de vergrijzing is er meer behoefte aan zorgwoningen. Maar ook andere doelgroepen hebben die behoefte. Verzoek aan het college was om zich maximaal in te spannen – binnen de juridische kaders – om budget binnen het Apeldoorn Ontwikkelt Fonds te besteden aan de onrendabele top zorgwoningen.

Uit de voorbereiding bleek dat het college hetzelfde doel nastreeft, maar dit juridisch complex blijkt te zijn. Snel loop je tegen de regels rondom ‘staatssteun’ aan, wat het moeilijk maakt om direct te investeren.

Toch hoopt PvdA Apeldoorn dat er oplossingen gevonden kunnen worden die zorgen voor de realisatie van zorgwoningen in Apeldoorn voor diverse doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Zo zetten wij ons in voor een toekomstbestendig Apeldoorn waarin iedereen een passende woonplek kan vinden.

De motie werd met uitzondering van de stemmen van de VVD aangenomen. Waarschijnlijk een vergissinkje van deze fractie!

Stemming over de MPB

Na de behandeling van alle amendementen en moties moest er nog gestemd worden over de MPB 2025-2028 zelf.

Voor ons was het verwerpen van de eerste twee amendementen cruciaal. Hierdoor konden wij niet anders dan tegen deze MPB stemmen. En met ons bijna alle fracties van de oppositie: 23 stemmen vóór en 16 stemmen tegen. Dit zou voor deze coalitie toch een signaal moeten zijn!