“Zeker zijn dat jij er niet alleen voor staat!” is niet zomaar een campagneleus. Het vat in een paar woorden samen wat ons Ombudsteam voor werk in Apeldoorn doet.
We krijgen veel mailtjes en telefoontjes van Apeldoorners met individuele problemen op allerlei terreinen zoals huisvesting, WMO, uitkering, pensioen, belasting en schuldhulp. Veel van de vragen die we binnen krijgen kunnen we afhandelen door naar mensen te luisteren en ze door te verwijzen naar instanties die ze verder kunnen helpen. Echter, met enige regelmaat krijgen we verzoeken van mensen die vastzitten met hun probleem en begeleiden we deze mensen in hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen, bewaken de voortgang en de afhandeling. Ook hebben we meerdere malen bemiddeld in een conflict met bijvoorbeeld een werkgever of met de gemeente. We zijn ook in gesprek geweest met ambtenaren en wijkraad om een verkeersonveilige situatie aanhangig te maken. Eigenlijk is het teveel om op te noemen wat het ombudsteam allemaal doet.
Omdat het aantal schrijnende verzoeken gestegen is, is het ombudsteam uitgebreid met Dini van der Meulen en daar zijn we heel blij mee. Dini heeft als bewindvoerder, curator en mentor reeds vele Apeldoorners uit de problemen geholpen en neemt een schat aan ervaring en uitgebreid netwerk met haar mee.
Tijdens een recente ontmoeting met Dini deelde ze een ervaring met me, waar ik kippenvel van kreeg. Het ombudsteam kreeg een verzoek binnen van een vader en zijn dochter die enkele dagen eerder plotseling hun vrouw en moeder onwel hadden zien worden en uren later in het ziekenhuis overleed. De familie had geen uitvaartverzekering en geen spaargeld om de uitvaart zelf te bekostigen en door het overlijden van de vrouw viel ook nog eens een belangrijke inkomensbron voor levensonderhoud weg. Dini: “Deze mensen hadden naast de shock van het vreselijke verlies plotseling allerlei financiële zorgen. Omdat er tijdsdruk was, een uitvaart moet immers in een paar dagen geregeld worden, heb ik direct contact gelegd met hun zorgverzekeraar, een uitvaartverzorger en een uitkeringsinstantie”. De uitvaart heeft inmiddels plaats gevonden en is georganiseerd door de gemeente opdat vader, dochter en andere dierbaren op gepaste wijze afscheid konden nemen. Over de financiële afwikkeling van de uitvaart en de middelen voor levensonderhoud is het gesprek met de gemeente gestart en zal het ombudsteam de voortgang bewaken en de nabestaanden bijstaan.
Dit verhaal raakt me en roept herinneringen op aan de periode rond het overlijden van mijn oudste zoontje. In deze periode werd ik niet alleen overvallen door een vloedgolf aan emoties, er was ook veel administratiefs wat geregeld moet worden en daar zat ik niet echt op te wachten. Ik kon niet nadenken en beslissen. Wat was ik blij met de steun van mijn ouders en andere dierbaren die e.e.a. van me overnamen. Maar wat als je niet zo’n uitgebreid sociaal netwerk hebt, wat moet je dan? Gelukkig wisten de vader en dochter die Dini begeleid heeft, ons ombudsteam te vinden en zullen we alles in werk stellen om hen te steunen opdat ze zo goed en kwaad als het kan, kunnen rouwen om het verlies van hun moeder en vrouw. Zoals ik al zei, PvdA Apeldoorn draagt heel helder uit dat je er niet alleen voor staat als je het moeilijk hebt! Wij maken een vuist voor u.
Ons ombudsteam bestaat uit: Gerard Docter, Harry Vos en Dini van der Meulen. U kunt ze bereiken via: [email protected] of 06 41732333.
Voor meer informatie, lees ook: https://apeldoorn.pvda.nl/ombudsteam/