Bijtincidenten: meer preventieve maatregelen nodig in Apeldoorn

Door Martine Berends op 27 augustus 2024

Tijdens de coronapandemie hebben hondentrainers hun zorgen geuit over de toename van het aantal puppy’s dat werd aangeschaft zonder dat er voldoende mogelijkheden waren voor puppytrainingen. Daarnaast leidde de grote vraag naar honden tot een toename van malafide fokkers. Zie: artikel De Stentor.

Helaas lijkt er in onze gemeente nu een stijgende lijn te zijn in het aantal bijtincidenten met honden. Zie: artikel De Stentor.

Naar aanleiding hiervan stellen de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan het college van B&W:

1. Bijtincidentenprotocol: In het verleden werd de gemeente Apeldoorn geprezen om haar effectieve aanpak van bijtincidenten en het bijtprotocol. Zie: artikel Omroep Gelderland. Wordt deze methode nog steeds gehanteerd en blijft de recidive onder bijtincidenten laag? Hoe wordt deze aanpak naar de inwoners gecommuniceerd?
2. Oorzaken bijtincidenten: Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de bijtincidenten in de afgelopen jaren? Zouden deze incidenten voorkomen hebben kunnen worden met een preventieve aanpak, zoals verplichte trainingen of betere voorlichting?
3. Preventieve maatregelen: Welke concrete maatregelen neemt de gemeente momenteel om bijtincidenten te voorkomen? Wordt er samengewerkt met hondentrainers, dierenartsen of andere relevante partijen om eigenaars te informeren en begeleiden?
4. Verdere mogelijkheden: Welke aanvullende stappen zou de gemeente kunnen overwegen om het aantal bijtincidenten te verminderen? Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om bewustwordingscampagnes of strengere regels voor hondenbezit in te voeren?

5. Aanpak malafide fokkers: In 2021 heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld over de aanpak van malafide fokkers en het informeren van inwoners om impulsaankopen te voorkomen. Toen gaf het college aan dit niet als haar verantwoordelijkheid te zien. Zie: standpunt Partij voor de Dieren. Is het college, gezien het toegenomen aantal bijtincidenten, nog steeds van deze mening? Graag een toelichting op het huidige standpunt.

Wij wachten met belangstelling de antwoorden af.

Maaike Moulijn, Partij voor de Dieren

Martine Berends, PvdA Apeldoorn

P.S. Op de foto treft u Max, onze wijlen fractiehond, die pleegpapa van meerdere nestjes weespuppy’s is geweest en vele jaren bij ons raadslid Martine Berends heeft gewoond.

Martine Berends

Martine Berends

Martine Berends is sinds 2017 actief in de gemeenteraad van Apeldoorn. Daarvoor heeft zij zich 6 jaar ingezet voor de afdeling als secretaris van het bestuur. Martine richt zich met name op de ‘harde portefeuilles’ zoals ruimtelijke ontwikkeling, duurzaamheid, wonen en veiligheid. Namens de PvdA nam zij deel aan de raadswerkgroep Energietransitie. In het dagelijks

Meer over Martine Berends