Donderdag 8 maart 2018 was de laatste raadsvergadering van deze gemeenteraadsperiode. Naast dat er nog verschillende besluiten zijn genomen, was er ruimte voor een terugblik naar de raadsperiode 2014-2018. Allereerst was er een amusante animatie.
Vervolgens kregen alle fracties twee minuten om hun verhaal te vertellen. De mijne was alsvolgt.
“Als ik een keuze moet maken in mijn 2 minuten terugblik kies ik voor het Sociaal domein.
In 2014 keken we uit naar 3 decentralisaties. Een groot deel van het sociaal domein kwam naar de gemeenten toe. Het was de angst van de PvdA dat er veel zou veranderen en we konden niet helemaal inschatten hoe dat zou gaan. Zeker niet met de kortingen die het Rijk ons oplegde. Zelf konden we niet even bijplussen omdat ook Apeldoorn toen in zwaar weer zat.
De werkgroep sociaal domein waarin alle partijen vertegenwoordigd waren, hield het College scherp en heeft goed werk verricht. En ook de WMO en de VWI raad hebben heel veel werk gedaan en ons goed geadviseerd. Ik noem een aantal goede voorbeelden:
– Er zijn burgerinitiatieven ontstaan. Ik noem Zuid doet samen.
– Het CJG en hun sterke aanwezigheid in de eerste lijns Jeugdzorg
– Het experiment regelluw (een variant op het basisinkomen).
– Apeldoorn als landelijk koploper in het realiseren van plekken Beschut Werk.
– Een Goed functionerend regionaal Werkbedrijf FactorWerk.
– Apeldoorn heeft ervoor gekozen om al het geld dat bedoeld was voor kinderen in armoede ook daadwerkelijk in te zetten voor de kinderen. Sommige gemeenten hebben ervoor gekozen om hun tekorten op de bijstand daarmee aan te vullen of aan lantaarnpalen uit te geven. Apeldoorn niet!
Nu 4 jaar later moeten we constateren dat het redelijk gelukt is. Niet alles gaat goed, er zijn helaas dingen misgegaan (ik noem de huishoudelijk hulpen), wachtlijsten en administratieve lastendruk. Er ontstaat een tekort aan mensen die werken in de zorg. Maar er is een groot verschil met toen: we staan zelf aan het roer, we zijn onder preventief toezicht uit en we leren elke dag. We kunnen dingen aanpakken en veranderen.
Wat ik ook bijzonder vind, is dat deze stad erg wakker is geworden. Misschien ook wel als gevolg van deze decentralisaties. Iedereen praat mee, denkt mee en doet mee. Iedereen krijgt die mogelijkheid ook. Ook al is men welkom op de donderdagavond, ook al hebben we de dorps en wijkraden, toch vonden we dat het beter moest met burgerparticipatie. Na de verkiezingen wordt verder uitgezocht hoe we het gaan doen met de notitie die er ligt. Waar de werkgroep burgerparticipatie zo hard aan heeft gewerkt.
Tot slot.
Het is de saamhorigheid, de goede samenwerking en het samen de schouders eronder zetten wat ik geweldig vond in de afgelopen periode. Daar heeft zeker onze vice voorzitter van de Raad Paula Donswijk een belangrijke rol in gespeeld. Toen het echt spannend werd en er weinig geld was, als mensen in de stad (vaak terecht) mopperden, dan is er een eendrachtige Raad nodig. Ik hoop van harte dat dat zo blijft in de komende periode.”
Marga Jonkman, fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA Apeldoorn