Door Privé: Ties Stam op 20 augustus 2014

Schriftelijke vragen faillissement Veluws Bureau voor Toerisme

Tijdens het zomerreces werd bekend dat het Veluws Bureau voor Toerisme failliet is gegaan. Het Veluws Bureau voor Toerisme was de marketingorganisatie voor de gehele Veluwe dat in belangrijke mate werd gefinancierd door subsidies van de Provincie Gelderland en Veluwse gemeenten. Ook de Gemeente Apeldoorn verstrekte jaarlijks subsidie aan het Veluws Bureau voor Toerisme. De fractie van de PvdA heeft hier vragen over gesteld.

Lees HIER de antwoorden op de vragen van het college van B. en W.

In de Stentor van woensdag 23 juli 2014 werd melding gemaakt van een voorgenomen faillissement van het VBT ( Veluws Bureau voor Toerisme). Naar aanleiding hiervan heeft de fractie van de PvdA de navolgende vragen:

 

1. Blijkens het Stentor artikel leed het VBT al meteen een verlies van 4.5 ton ipv een verwachte groei van 2.5 ton. Deelt het college de opvatting dat bij de start van het VBT een veel te  rooskleurig beeld van de financiële situatie is gegeven door K+V. Waarom niet/wel?

2. Voelt het college het als haar (mede) verantwoordelijkheid dat ten gevolge van de startvoorwaarden, de vele kortingen op subsidies e.d. het VBT in de afgelopen jaren niet anders kon, dan te komen tot noodgedwongen kostenreductie met alle reorganisaties van dien, i.p.v. de ruimte te krijgen tot het initiëren van nieuwe producten en services.

3. Wat heeft het college ( als mede initiatiefnemer om tot het VBT te komen) in de afgelopen jaren aan initiatieven genomen om het VBT uit de zich (blijkbaar) manifesterende neerwaartse spiraal te halen.

4. Wil het college aangeven waarom de raad niet geïnformeerd is over deze ontwikkeling.

5. Heeft het college inmiddels een visie op hetgeen er met de VVV Apeldoorn dient te gebeuren en op welke het wijze “het product Veluwe” in de markt gezet moet worden?  Zo ja, welke visie is dit en hoe gaat de gemeente dit vorm geven?

 

Namens de fractie van de PvdA Apeldoorn,

Ties Stam

 


Achtergrondinformatie
– U kunt de ingediende schriftelijke vragen van de PvdA Apeldoorn over het VBT hier vinden op de website van de Gemeente Apeldoorn.
– Bij de start van het VBT in 2010 liep het al spaak.
– Een jaar geleden werd bekend dat de dienstverlening van het VBT onder de maat was waarop directeur René Holm vertrok.
– Dit voorjaar werd een poging ondernomen door het VBT om de krachten te bundelen en samen te werken met het marketingbureau voor de regio Arnhem-Nijmegen (RBT KAN), onder de naam Regiomarketing Gelderland.
– Er is de afgelopen jaren flink bezuinigd door de Veluwse gemeenten op hun bijdrage aan het VBT.
– Het is mogelijk dat er een doorstart komt van het VBT. Dit is ook te lezen op de website van het Apeldoornse bedrijf Intercity Consultants.
– Het VVV informatiepunt zat de afgelopen jaren bij Nawijn & Polak aan het Marktplein, maar ging daar weg. Inmiddels is het terug bij CODA aan de Nieuwstraat.
– Ook Leefbaar Apeldoorn heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het VVV informatiepunt in Apeldoorn.
– Ook in de Gemeente Ede roert men zich. De fractie van de SGP in Ede heeft schriftelijke vragen aangekondigd en wil inzicht hebben in het financieel beleid van het VBT van de afgelopen jaren.

 

 

 

Privé: Ties Stam

Privé: Ties Stam

Mijn naam is Ties Stam en ik was van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en tussen 2010 en 2014 vervanger en fractievertegenwoordiger. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en sinds 2018 ook fractievoorzitter. De afgelopen jaren heb ik mij namens de PvdA Apeldoorn o.a. in mogen zetten voor een sociaal minimabeleid en voor

Meer over Privé: Ties Stam