“ Geen gezeik, iedereen rijk”
Fractievoorzitter Ties Stam sprak de volgende Algemene Beschouwing uit namens PvdA Apeldoorn tijdens de raadsvergadering van 1 november 2018 ter voorbereiding op de behandeling van de Meerjaren Programma Begroting.
MPB 2019-2022
Met de titel “Nu en later, continuiteit en vernieuwing”.
Na het bestuursakkoord, dat wij nogal vaag en vol containerbegrippen vonden, dan nu iets concreet om duidelijk te krijgen welke koers deze coalitie wil volgen. We hadden eigenlijk het collegewerkprogramma voor de zomer verwacht, om meer inzicht te krijgen van de daden die zouden volgen op alle mooie woorden, maar dit werd dus na de zomer (die al lang duurde) gelijk met de MPB.
Deze MPB bestaat eigenlijk uit 2 delen te lezen: aan de ene kant de proza, met schitterende volzinnen en glorieuze toekomstbeelden. Als er ooit een literatuurprijs in de categorie MPB wordt gegeven, zal deze MPB vast bij de genomineerden horen.
De beelden die daarin worden geschetst, maar dan met mooie volzinnen, deden mij denken aan het motto van de tegenpartij van kooten en de bie: Geen gezeik, iedereen rijk.
Aan de andere kant staan in een MPB natuurlijk de koude harde cijfers. Hieruit is af te leiden wat er nu eigenlijk concreet de bedoeling is. Op een aantal punten komt dit overeen met de proza, maar in een aantal andere (cruciale)gevallen is dit zeker niet in overeenstemming.
Zoals “Verder bestendigen en vergroten wij de inzet van reeds werkende kwaliteits- en activeringscoaches in de CMO’s”. Om vervolgens voor 2019 en 2020 de budgetten te verlagen, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening terugloopt t.o.v. de huidige toestand. Dit wordt ook door de WMO-raad aangegeven. Er staat ook “In de eerste twee jaar kunnen we minder inzetten op kwaliteitscoaching dan we eigenlijk zouden willen”. Blijkbaar is het dus ook de wens van het college om minimaal de huidige kwaliteit te handhaven en de Partij van de arbeid is natuurlijk niet te beroerd het college hierbij van dienst te zijn en daarin te ondersteunen, dus wij zullen met een amendement komen om ook voor 2019 en 2020 het niveau te handhaven.
“Eén van de topthema’s is de inclusieve samenleving, een samenleving waarin iedereen meedoet ongeacht talenten of beperkingen”. “het cement van samenleving en beschaving”. In het sociaal domein komen loon- en prijsstijgingen op ons af (die verwerkt zijn in BBB), en ook een volumegroei, die voor 2019 nu als stelpost is opgenomen. Maar er wordt ook een bezuiniging voorgesteld, verpakt in een mooie volzin “inverdienmogelijkheden in het sociaal domein als gevolg van investeringen die al in dit domein zijn gedaan”. Ook hiervoor zullen we met een amendement komen.
Dan alle mooie beschrijvingen over jeugd, sport, ontmoeten etc.
(zie amendement Real-X)
O.a.
Deze omschrijvingen schreeuwen om een voorstel m.b.t. Real-X en wij zullen dan ook met een amendement hierover komen om Real-X en hun prachtige werk structureel te ondersteunen, zodat het niet alleen bij woorden blijft, maar ook met daden.
Verder is ook goed te merken dat ten tijde van het opstellen van deze MPB ook Apeldoorn gebukt ging onder een lage waterstand: er komen weer een paar oude koeien uit de sloot zichtbaar. De stadspas, waar al eerder over gesproken is, en hoger onderwijs.
Dat hoger onderwijs is al eerder in de raad besproken. Het standpunt was toen dat we er geen geld al in moesten stoppen (het ging toen geloof ik om 2 ton), maar wel lobbyen, in gesprek gaan en faciliteren als er belangstelling is.
Nu wordt voorgesteld om nu al 2 miljoen vanuit de AR in een bestemmingsreserve te stoppen.
Op 11 oktober hebben we een presentatie gehad over de status en de plannen. Hier werd duidelijk dat de betrokken onderwijsinstellingen niet willen praten over onderwijs in Apeldoorn, maar wel een verkenning om onderzoek in Apeldoorn te verrichten. Op een vraag (van de VVD) over hoeveel studenten er dan verwacht zouden worden, kwam het antwoord dat voor onderzoek het slechts een klein aantal zou zijn. Dit zijn dan de PHD’s, die al 1 of meerdere masters hebben behaald en zich richten op onderzoek.
Naar ons inzicht zijn deze 2 miljoen teveel en te vroeg.Richten op de duizenden MBO-studenten binnen onze gemeentegrenzen vinden we belangrijker.
Positief zijn we over de inspanningen die voorzien zijn met betrekking tot de duurzaamheid. Het is volgens de PvdA belangrijk om onze inwoners hierin mee te nemen, zodat niet na enige tijd het college achterom kijkt en denkt: He, waar is de rest van Apeldoorn gebleven?
Met name denken wij dan aan huishoudens die het niet zo breed hebben om investeringen te doen. Wij zullen dan ook met een motie komen om ook deze doelgroep mee te nemen in de energietransitie.
Met betrekking tot duurzaamheid en klimaatdoelstellingen zullen we ook een motie indienen die tot doel heeft de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, namelijk het gebruik van scooters en brommers. Over het algemeen wordt gekeken naar het beperken van autoverkeer, maar wordt de verontreiniging door scooters en brommers buiten beschouwing gelaten. Wij willen dit niet bereiken door “Verboden” maar door “Verleiding”. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan elektrische deelscooters.
En ja, we hebben nog meer zaken gevonden waar we positief over zijn, zoals het naar voren halen van budgetten voor revitalisering, zodat delen integraal aangepakt kunnen worden. Dit is niet alleen een effectiviteitsslag, maar zal ook overlast voor inwoners en bedrijven beperken. Een goede zaak vindt de Partij van de Arbeid. Het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen in de Maten, waar de PvdA in 2016 al een motie over indienden, krijgt nu een vervolg.
Ook goed om te zien dat extra vergoedingen voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening ook deze bestemming krijgt, zoals in Apeldoorn gebruikelijk is.
De inclusieve samenleving en het komen tot een visie hierop vinden we een positieve ontwikkeling. Wij hopen wel dat dit niet alleen vanuit sociaal-economisch perspectief wordt bekeken, maar dat ook aspecten van fysieke toegankelijkheid van gebouwen, van digitale toegankelijkheid van de overheid, opheffen van mobiliteitsbelemmeringen etc. aan bod komen. Wat wel opvalt, is dat bijvoorbeeld het sociaal vangnet in 2019 wordt bekeken en mogelijk aangepast, maar dat de visie op inclusie pas in 2020 het licht ziet. Het sociaal vangnet lijkt de PvdA toch ook een cruciaal onderdeel van inclusie. Tot slotwillen wij dan ook het college adviseren dit gelijk te trekken en de visie op inclusie in 2019 vast te laten stellen. Dit lijkt ons een goed actiepunt voor het ‘college-werk-eens-door-programma’.
Ties Stam, fractievoorzitter PvdA Apeldoorn