De sportinfrastructuur blijft overeind
De sportinfrastructuur blijft overeind. Sterker nog, deze wordt verstevigd. Een der uitkomsten van de kerntakendiscussie heeft er toe geleid dat de gemeentelijke subsidie aan (sport) verenigingen een aflopende zaak zal worden. Vanaf het begin heeft de fractie van de PvdA er voor gepleit in ieder geval geld over te houden voor het instandhouden van een goede sportinfrastructuur in stad en dorpen. Dat het geen taak van de gemeente is om (sport)verenigingen in leven te houden daar kan de fractie mee leven. Dat is een verantwoordelijkheid van de vereniging/leden zelf. Als mensen met elkaar of tegen elkaar, al dan niet in verenigingsverband, willen sporten, dan moeten ze dat vooral doen. Maar dat hoeft een ander niet te financieren.
De fractie is echter van oordeel dat het wel een taak van de gemeentelijke overheid is dat er een adequate sportinfrastructuur voorhanden is en blijft. Ruimtes, gelegenheden, organisaties, accommodaties waar inwoners van de stad en dorpen de door hen gewenste sport op een verantwoorde wijze kunnen beoefenen, al dan niet in verenigingsverband.Al in november 2011 heeft de fractie, om die doelstelling te bereiken, een motie ingediend, waarin het college werd gevraagd daartoe geld vrij te maken. Die motie ” een sportief trefpunt” werd met 19 tegen 18 stemmen verworpen.
De motie van toen is mede gebaseerd op hetgeen er toentertijd in de sportraad en bij vele sportbestuurders aan ideeën en wensen bestond. Juist de sportbestuurders hadden de moed om over de schutting van hun eigen verenigingen heen te kijken en een beeld te schetsen van de noodzaak van het ontstaan van vitale – op de toekomst gerichte sportorganisaties met daaraan, voor zover mogelijk, gekoppelde stevige accommodaties. Organisaties en accommodaties met een multifunctionele doelstelling. Ankerpunten in wijk en dorpen, gericht en ingericht op het vergroten/verstevigen van de leefbaarheid, sterk verbonden met onderwijsinstellingen en de buurt c.q. wijkwerk.
Kortom vitaliteit als motor. Sport als aanjager. De PvdA is niet stilgevallen na het verwerpen van de motie. Integendeel. Veel gesprekken, met de sportbestuurders, met de sportraad, met de ambtelijke dienst, met onze (sport)wethouder Johan Kruithof hebben plaatsgevonden. Het moet nog maar eens gezegd worden. Petje af voor het doorzettingsvermogen en onderbouwde inzet van onze Apeldoornse Sportraad bestuurders. Vanaf het moment dat we als gemeenteraad het mes in de subsidiestructuur hebben gezet, hebben zij het lef gehad hun toekomstverwachtingen in daden om te zetten.
Dat al met gevolg dat bijna twee jaar na het verwerpen van onze motie de gemeenteraad in haar vergadering van 19 september 2013 unaniem het besluit heeft genomen de sportinfrastructuur te versterken. € 100.000 ten behoeve van een herhaling van het door ons geïnitieerde en gerealiseerde kunstgrasvelden fonds, een evenzo groot bedrag ten behoeve van rentesubsidieregeling, zodat organisaties hun accommodaties kunnen uitbouwen en € 50.000 t.b.v. verenigingen/ organisaties die fusies/ samenwerking willen aangaan. Daarnaast zal, op voorwaarden, ook gekeken gaan worden naar mogelijkheden om gemeentegarantie te geen op noodzakelijke kapitaalleningen. We zeggen het er maar bij, onze motie is alsnog uitgevoerd. En dat is mooi.