Door Esref Öcal op 18 november 2014

Motie Gelijke monniken, gelijke kappen

 

Meerjaren Programma Begroting (MPB) 2015-2018

Op de Raadsvergadering van afgelopen donderdag 13 november stond de MPB 2015-2018 ter vaststelling op de agenda. Er was maar liefst 18 Amendementen en 36 Moties (wijzigingsvoorstellen) door verschillende partijen ter besluitvorming ingediend. Dat was ook de reden om de Raadsvergadering al om half vijf te starten.  De vergadering eindigde pas om half twee in de nacht.

 

“Gelijke monniken gelijke kappen”

In de lijst van die wijzigingsvoorstellen stond ook mijn eerste motie “Gelijke monniken gelijke kappen”.  Ik ben blij dat de motie met grote meerderheid van stemmen is vastgesteld! Gemeentebelangen had zich al in een eerder stadium aangemeld als mede-indiener.  In mijn motie heb ik mijn mening geuit dat voor ondernemers onder dezelfde voorwaarden van inkomens- en vermogensgrens, dezelfde rechten voor kwijtschelding moeten gelden als voor niet ondernemers. Ik vond de huidige regeling niet rechtvaardig en niet transparant.

 

Huidige situatie

Onder voorwaarden van inkomensgrens (110% van de bijstandsnorm) en vermogensgrens kunnen huishoudens kwijtschelding krijgen voor de aanslagen afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. Indien je ondernemer bent en ook aan die voorwaarden voldoet krijg je in de huidige situatie geen kwijtschelding.

 

Kleine zelfstandigen

Ik ben van mening dat door de hoge werkloosheid veel mensen ondernemerschap verkiezen boven het aanvragen van een uitkering. In sommige branches is het bijna niet meer mogelijk om aan een baan te komen, maar wel als zelfstandige te werken.  Bijvoorbeeld in de post- en pakketdiensten, bouw en in de zorg. In een tijd van economische crisis is ondernemerschap, net als het vinden van een passende baan, ook niet makkelijk. Vooral in de eerste jaren is het voor een zelfstandige moeilijk om financieel rond te komen. Vaak moeten deze rond komen van een laag inkomen.  Door deze groep uit te sluiten van gemeentelijke regelingen, zoals het kwijtscheldingsbeleid, lopen zij de kans dat zij opnieuw terugvallen op een uitkering. Met mijn voorstel hopen wij deze kans op terugval te verminderen.

 

Wijzigingen in de MPB

Vanaf 2015 wordt er onder dezelfde voorwaarden ook voor zelfstandigen kwijtschelding verleend. In de eerste instantie in 2015 alleen voor zelfstandigen die, met behoud van uitkering, ondernemer zijn. Deze wijziging treft ongeveer 150 ondernemers. Voor 2016 en verder zal er nog nader onderzoek komen op welke manier deze regeling voor alle huishoudens (wel of geen ondernemer) dezelfde rechten gegeven kan worden.  Dan heeft naar schatting 500 ondernemers dezelfde rechten voor kwijtschelding als de rest. Dan zal de titel van mijn motie volledig tot zijn recht komen.

 

Esref Öcal
Raadslid PvdA Apeldoorn

 

Esref Öcal

Esref Öcal

  Esref Öcal is sinds april 2014 raadslid. Hij is geboren in Turkije en getogen in Apeldoorn. Na zijn studie Bestuurskunde heeft hij enkele jaren als ambtenaar gewerkt voor de Provincie Zuid-Holland en de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Sinds 2003 is hij zelfstandig MKB-adviseur, met als aandachtspunten Salaris en HR. In de Raad houdt

Meer over Esref Öcal