Werk aan de winkel!

Door Tom Brands op 12 november 2017

Beste mensen,

Het is alweer oktober. En wat is er weer veel gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief. Afscheid van Jeroen Dijsselbloem. Afscheid van Hans Spekman. Zeer waarschijnlijk wordt het kabinet Rutte III met VVD, CDA, CU en D66 volgende week gepresenteerd. Voor de PvdA is het de oppositie. Er gaat veel veranderen. De onderhandelaars presenteren een rooskleurig beeld waarbij iedereen moet meeprofiteren van de economische voorspoed na de crisisjaren. De crisisjaren waarin de PvdA de verantwoordelijkheid nam om het land te regeren en het land naar betere tijden te loodsen. Ondanks de verkiezingsuitslag moeten we daar geen spijt van hebben. We moeten trots zijn dat de PvdA verantwoordelijkheid heeft genomen. Ondanks het economisch tij heeft de PvdA geprobeerd om de minder bedeelden in de samenleving zoveel als mogelijk te ontzien. Dat dit niet altijd is gelukt moge duidelijk zijn. Maar met de maatregelen van het nieuwe kabinet is het des te belangrijker dat de PvdA, samen met de SP en GroenLinks, stevige oppositie voert om er voor te zorgen dat ook de mensen die het minder breed hebben er op vooruit gaan de komende jaren. Kortom, de blik vooruit! De oppositie is ingezet, Lodewijk Asscher is op stoom.

Wel ontzettend gaaf dat onze Apeldoornse CU-wethouder Paul Blokhuis staatssecretaris van Volksgezondheid wordt. Wat een prachtige stap. Het is hem van harte gegund. En het geeft mij hoop dat dit kabinet toch ook een sociale kant zal krijgen. Paul, zorg dat ze de menselijke maat daar in het Haagse niet uit het oog verliezen. Ik ben er van overtuigd dat jij je daar voor zult inzetten en wens je heel veel succes! We zijn benieuwd wie je gaat vervangen en dat we je gaan missen in Apeldoorn spreekt voor zich.

Nog meer nieuws. De PvdA heeft een nieuwe voorzitter; Nelleke Vedelaar. Gekozen op het congres op 7 oktober. Ons bestuurslid Corine Stokhof was erbij en heeft een stukje geschreven over hoe zij het congres heeft beleefd. Ook in het Gelderse is een nieuwe voorzitter: Vincent van Neerbos. We zullen hem binnenkort vragen om zich voor te stellen in Apeldoorn.

Dan naar het Apeldoornse. We stevenen af op één van de meest belangrijke ledenvergaderingen in de 4-jaarscyclus van een afdeling in de lokale politiek. Op 1 november stellen we het verkiezingsprogramma vast en de kandidatenlijst voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

De afgelopen zomer is er veel werk verzet. Er is gewerkt aan een ontwerp verkiezingsprogramma door het bestuur, de fractie en de wethouder, de onafhankelijke kandidaatstellingcommissie heeft een ontwerp kandidatenlijst samengesteld en er is voorwerk gedaan voor de campagne. Bij deze wil ik de leden van de kandidaatstellingcommissie, Jolanda, Mechelien en Eef, alvast enorm bedanken voor hun inzet. Er ligt een mooie lijst met namen. En achter die namen zitten mensen. Mensen die zich met volle overtuiging willen inzetten om de idealen van de sociaaldemocratie te vertalen naar de dagelijkse praktijk in Apeldoorn. Tijdens de ledenvergadering geeft u dit team groen licht om van start te gaan met een positieve en stevige campagne.

Ons nieuwe verkiezingsprogramma is stevig. Het geeft aan hoe wij als partij de toekomst voor Apeldoorn zien. We blikken terug op wat er tot nu toe bereikt is in de periode vanaf 2014. Met de PvdA in de coalitie en het college mogen we trots en tevreden zijn met de resultaten. De gemeente is weer financieel gezond en Apeldoorn staat er goed voor. Maar, de samenleving is nooit af. En er is nog altijd onrecht, ongelijkheid en schrijnende gevallen. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Voldoende werkgelegenheid, betaalbare zorg, betaalbare woonruimte en een duurzame samenleving zijn daarbij belangrijke speerpunten. Onze inzet is er op gericht om het borgen van Apeldoorn als sociale gemeente op te nemen in de strategische meerjarendoelstellingen van de Gemeente Apeldoorn. Het behoeft geen nader betoog dat de PvdA, wanneer de kiezer ons die ruimte gunt, mee wil besturen in Apeldoorn. Want aan het roer bereik je meer dan schreeuwend aan wal. Solidariteit, gelijke kansen en rechtvaardigheid zijn daarbij ons moreel kompas. Ik hoop veel van u te mogen zien tijdens de algemene ledenvergadering op 1 november aanstaande!

Direct na de ledenvergadering is het alle hens aan dek. De eerste 10 kandidaten en een aantal bestuursleden vormen de campagnecommissie. Die gaan gelijk aan de slag. Ons verkiezingsprogramma is een behoorlijke lap tekst. En dat is logisch, want de samenleving en de oplossingen die nodig zijn voor de uitdagingen waar wij voor staan, zijn complex. Die laten zich niet altijd vangen in oneliners en behoeven uitleg en nuance. Daarom, voor de geïnteresseerde lezer en als mogelijke input voor een nieuw bestuursakkoord bij deelname aan de nieuw te vormen coalitie, een uitgebreid verkiezingsprogramma. Aan de campagnecommissie om onze boodschap ook op een aantrekkelijke, overzichtelijke en aansprekende wijze over te brengen, bijvoorbeeld door middel van een verkiezingsmagazine of een flyer. En natuurlijk gaan we de straat op. Om te horen wat er leeft en om te vertellen dat een stem op de PvdA een keuze is voor een mooier en socialer Apeldoorn.

Ook in het Apeldoornse is het één en ander veranderd op personeel vlak. Ilse de Graaf is onlangs gestopt als fractievertegenwoordiger vanwege persoonlijke redenen. Ilse heeft acht jaar deel uit gemaakt van de fractie als raadslid en fractievertegenwoordiger. Ik vind het persoonlijk jammer dat ze besloten heeft om te stoppen en we gaan haar zeker missen. Tijdens de ALV op 1 november zal ze haar besluit toelichten. Haar opvolger als fractievertegenwoordiger is Martine Berends. Hoewel Martine bij velen in de afdeling bekend is aangezien zij al enkele jaren secretaris is van het bestuur, zal zij zich in deze koerier nog even kort voorstellen, aangeven waarom ze graag politiek actief wordt en wat haar drijfveren zijn. Ook hebben we onlangs afscheid genomen van een drietal bestuursleden: Martin de Jong, Jurgen Klunder en Michel Buijs. Heren, veel dank voor jullie inzet de afgelopen jaren!

Zoals in het begin van mijn verhaal aangegeven moet de PvdA scherp zijn op het nieuwe kabinet en dat bepaalde doelgroepen in de samenleving niet vergeten worden. Het nieuwe regeerakkoord baart zorgen. Wethouder Johan Kruithof deelt een aantal observaties met ons en sluit zijn stuk af met de woorden: Opkomen voor de mensen die onze steun nodig hebben! Op zich best een aardige sociaaldemocratische oneliner, nietwaar?

Wat velen in Apeldoorn en op de gehele Veluwe al enkele maanden in hun greep houdt zijn de vliegroutes van vliegveld Lelystad. Voor vliegveld Teuge, de rust en recreatie op de Veluwe en voor de inwoners hoop ik persoonlijk dat de vliegroutes heel snel heel veel hoger gaan en dat zo de overlast zo gering mogelijk is. Ik kan nog veel meer over dit dossier zeggen, maar verwijs voor het gemak naar het stukje van onze fractievoorzitter Marga Jonkman.

Ondertussen gebeurt er nog veel meer. Raadsleden Chris Schouten en Ties Stam vertellen over twee actuele thema’s die onlangs werden behandeld door de Apeldoornse gemeenteraad. Overigens slechts een greep uit tal van onderwerpen die wekelijks voorbij komen tijdens de PMA en de raadsvergadering. Zo was zeer recent het regenboogzebrapad een hot item in de Apeldoornse politiek. De PvdA Apeldoorn is voorstander van dit initiatief en mede-indiener van de motie (samen met GroenLinks en D66) die het college opriep hier werk van te maken. De gemeenteraad was en is verdeeld over dit onderwerp. Maar het college heeft besloten om een variant van een regenboogzebrapad aan te leggen. Een bestaand zebrapad bij het stationsplein wordt als het ware ‘aangevuld’. Ik kan u aanbevelen om de raadsvergadering van 12 oktober terug te kijken op de website van de Gemeente Apeldoorn, waarin dit onderwerp wordt behandeld.

Graag maak ik u nog attent op weer een Tafel van 10 bijeenkomst die wij binnenkort organiseren over het thema Werk & Inkomen. De Tafel van 10 is een concept waarbij een 10-tal politici en deskundigen met elkaar en de zaal aan de hand van diverse stellingen en onder regie van een gespreksleider met elkaar in discussie gaan. Onder andere Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, wethouder Johan Kruithof en raadslid Ties Stam zullen deel uitmaken van de tafelgasten. U bent vanzelfsprekend van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen en deel te nemen aan de discussie.

Ik ga maar eens richting een afronding. Er gebeurt zo veel dat ik niet uitsluit dat ik nog iets ben vergeten. Binnenkort weer de behandeling van de MeerjarenProgrammaBegroting (MPB) in de gemeenteraad, de ALV, de Tafel van 10, de voorbereidingen voor de campagne en aan het eind van het jaar Serious Request in Apeldoorn. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar onder aan de streep gaat er geld naar een goed doel en één ding is zeker, het zal net voor de kerst in de binnenstad van Apeldoorn alles behalve saai zijn!

We gaan een spannende en drukke maar ook leuke en boeiende periode tegemoet. Zowel in Den Haag als in Apeldoorn. Er is werk aan de winkel!

Tom Brands
Bestuursvoorzitter PvdA Apeldoorn

Tom Brands

Tom Brands

Bekijk hier het profiel van Tom op de website van Waterschap Vallei en Veluwe. Tom (1984) is een geboren en getogen in Apeldoorn en woont samen met zijn vrouw Annemyn in Ugchelen. Groeide op in de wijk De Maten en heeft daarna een aantal jaar in het centrum van Apeldoorn gewoond. Heeft ruimtelijke ordening en

Meer over Tom Brands