Terugblik op verkiezingsdebatten

Door Redactie op 11 maart 2018

Onze agenda’s zijn al weken gevuld met allerlei debatten en als politici iets graag doen, dan is het een stevige discussie aan gaan over onderwerpen die u en ons aan het hart gaan. U zag ons onder andere bij de volgende debatten.

Keuzestress Jongeren Debat

Op 10 maart organiseerde Jong Apeldoorn in samenwerking met Gigant een jongerendebat onder de sprekende titel “Keuzestress”. Martine Berends nam deel aan dit debat namens PvdA. Vele thema’s kwamen voorbij. PvdA vindt het onder andere belangrijk dat de Apeldoornse binnenstad levendig blijft, dat er voldoende betaalbare woonruimte voor jongeren komt (zonder jarenlang op een wachtlijst te hoeven staan) en dat er een divers aanbod aan opleidingen is. Een kort fragment van het debat waarin Martine het belang van keuzevrijheid en levendigheid binnenstad benadrukt.

Stemwijzer Live debat

‘Zorg is een lokale keuze’, zo luidde de titel van het debat van Stemwijzer Live over zorg en welzijn op vrijdag 9 maart jl. in Coda Café. Dit debat kon via Facebook live worden gevolgd.

Chris Schouten (PvdA), Marloes Schouten (Jezus leeft), overigens geen familie, Hanna Riezebos (ChristenUnie) en Hans Weevers (50+partij) gingen onder leiding van gespreksleider Martijn de Frankrijker met elkaar in debat. Uiteraard kwam het Plus OV aan de orde. Onder aanvoering van PvdA-wethouder Johan Kruithof, als nieuwe bestuursvoorzitter van Plus OV, wordt nu hard gewerkt om de problemen op te lossen, en als het niet linksom werkt dan moet het maar rechtsom, hield Chris Schouten de aanwezigen en kijkers op Facebook voor.

Hans Weevers probeerde aanwezigen te laten geloven dat 50+-partij de enige partij is die aandacht heeft voor de ouderen. Daar kon een weerwoord natuurlijk niet uitblijven, want de afgelopen jaren, met het invullen van de nieuwe verantwoordelijkheden op het terrein van de WMO en Participatiewet, hebben gemeenten juist beleid ontwikkeld en uitgevoerd waar vooral ouderen baat bij moeten hebben. Als voorbeeld noemde Chris Schouten de Buurtcoöperatie Zuid Doet Samen, een initiatief dat ‘van onderen’ is geboren en gegroeid met inzet van vele vrijwilligers, een initiatief dat ouderen actief benadert en zo eenzaamheid bij vele ouderen tracht te voorkomen, een initiatief dat ook naar andere wijken kan worden uitgerold onder voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de cultuur in die wijken. De PvdA is een volkspartij die vindt dat in de behoefte van alle mensen die zorg nodig hebben, moet worden voorzien. Daarom vroeg Chris Schouten ook aan collega Weevers of hij de Jeugdwet kende. Die nieuwe wet is er niet voor niets gekomen. Immers, het zijn niet allen de ouderen maar ook jongeren die zorg behoeven. Ook voor hen wil de PvdA er zijn.

Via de sociale media kwam aan het slot van het debat ook nog de vraag of vrijwilliger in de zorg een betaalde baan zou moeten worden. Unaniem waren de debaters het eens dat dit niet zou moeten gebeuren. Chris Schouten merkte op dat Nederland in het algemeen en Apeldoorn in het bijzonder heel dankbaar moet zijn voor de vele vrijwilligers die zich op voor de zorg en het welzijn van anderen willen inzetten. Als deze vrijwilligers allemaal betaald zouden moeten worden dan zou de zorg onbetaalbaar worden. En mantelzorgcompliment betreft dat hoeft niet te worden verhoogd, dat moet vooral een blijk van waardering blijven.

Het debat maakte duidelijk dat op het terrein van zorg en welzijn PvdA en ChristenUnie het opvallend vaak eens zijn met elkaar. Op zich niet verwonderlijk als naar de afgelopen vier jaar gekeken wordt, waarin coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie het in de raad veelal eens zijn geworden.

Het debat kunt u hier terug kijken.

RTV Apeldoorn Radio debat

Marga Jonkman nam op 9 maart deel aan het lijsttrekkersdebat van RTV Apeldoorn op radio. In de Burgerzaal van het stadhuis ging Marga in debat met wethouder Ben Bloem van ChristenUnie. Op 16 maart organiseert RTV Apeldoorn een lijsttrekkersdebat op TV.

Politiek café voor mensen met begeleiding
Dinsdagavond 6 maart was er een politiek café voor mensen die een vorm van begeleiding hebben. Dit was weer een mooie avond. Deze zeer betrokken Apeldoorners waren goed voorbereid en stelden de juiste vragen over vervoer, werk en zorg. Juist ook de zaken die hen raken. Sommige stelden hele scherpe vragen bijvoorbeeld dat de politici mooie praatjes kunnen afsteken, maar het ook moeten doen. Dat was een goeie!! Toch bleek ook uit de grote belangstelling vanuit alle partijen dat wij deze doelgroep en hun onderwerpen zeer serieus nemen. Er waren maar liefst 15 politieke partijen aanwezig om de vragen te beantwoorden. Marga Jonkman sprak namens PvdA.

De PvdA heeft overigens voorgesteld dat ze niet pas over 4 jaar weer terug moeten komen, maar al eerder welkom zijn om bijv. net als scholieren een kijkje te komen nemen bij een politieke markt. Dan kunnen ze zien hoe het gaat en wat er met bepaalde onderwerpen gebeurt. Deze oproep werd enthousiast ontvangen.

Lijsttrekkersdebat Beekbergen-Lieren
Op 20 februari organiseerde de dorpsraad Beekbergen-Lieren een lijsttrekkersdebat. Met zijn allen op een rijtje gingen de lijsttrekkers in debat over onderwerpen die Pieter de Mos, de secretaris van de dorpsraad aandroeg. Onderwerpen als bouwplannen in de dorpen, verkeersveiligheid en de wens voor een openbaar toilet kwamen naar voren. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de vragen vanuit de zaal. Na afloop gezellig met een hapje en drankje afgesloten. Fijn dat de dorpsraad dit organiseerde.

Jongerendebat Don Bosco

Martine Berends nam namens PvdA Apeldoorn deel aan het jongeren debat bij Don Bosco en dit was voor haar het eerste debat sinds ze in september 2017 de fractie kwam versterken. Het debat had als thema ‘hoe maken we voor jongeren Apeldoorn ‘the place to be’? en onderwerpen als werk en scholing, veiligheid en diversiteit werden besproken. De avond was druk bezocht en uit de zaal kwam veel respons van jongeren. Fijn om jonge mensen zo politiek betrokken te zien.

Tegenlicht Meetup055

Op 21 februari deed Esref Ocal mee in het debat van Tegenlicht Meetup055 over Donut-economie.

Scholierendebatten

In de afgelopen maanden zijn er verschillende scholierendebatten geweest waaraan Ties Stam als debatcoach heeft meegewerkt. Ook coacht Ties de minder ervaren sprekers bij PvdA. Bedankt Ties voor deze belangrijke rol achter de schermen!

Campagnestilte

In de voorjaarsvakantie zijn de campagne-activiteiten stilgelegd uit respect voor Paul Blokhuis, voormalig wethouder van Apeldoorn omdat zijn jongste dochter in het begin van die week is overleden.

Dit betekende ook dat het debat over legalisering wietteelt met CDA Apeldoorn geen doorgang vond. Dit filmpje is eerder opgenomen en geeft ons standpunt weer.

Tot aan de verkiezingen op 21 maart worden er nog verschillende debatten georganiseerd. Zie voor data, tijd en locatie onze agenda.

Redactie

Redactie

De redactie van de website van de PvdA Apeldoorn. Ik wil contact met de PvdA Apeldoorn Contactinformatie vindt u hier.

Meer over Redactie

Waar ben je naar op zoek?