Trots op het VMBO

Door Johan Kruithof op 30 januari 2018

Goed onderwijs bieden aan onze kinderen is zo ongeveer het belangrijkste dat we als volwassenen te doen hebben. Het belang daar van kom ik ontzettend vaak concreet tegen. Je komt dat tegen op het moment dat het voor kinderen die een extra steuntje nodige hebben moeilijk is een plek te vinden. Je komt het tegen als jongeren zich melden bij het jongerenloket van het Activerium en je hoort dat ze hun opleiding niet hebben afgemaakt.

Je komt het ook andersom tegen. Laatst ontmoette ik een tweetal zeer geslaagde leerlingen die vroeger het VMBO diploma hebben behaald. Een jongen en een meisje. Beiden keken ze met groot plezier terug op hun schooljaren. Beiden hebben nu een goed lopend bedrijfje. Het gaat ze goed. En natuurlijk hebben ze dat in de eerste plaats aan zich zelf te danken. Aan hun eigen inzet, hun eigen doorzettingsvermogen. Maar ze vertelden ook, met trots, hoe hun school hen geholpen had. Hoe een betrokken docent hen in moeilijke momenten terzijde stond. Hoe ze hebben geleerd met hun handen en hun hoofd te werken. Wat vriendschap op school met hen gedaan heeft. Ik zei het al, goed onderwijs bieden, dat is een belangrijke kerntaak. Ook voor de overheid, zeker ook voor een wethouder onderwijs.

Veel aandacht is de laatste maanden uitgegaan naar verdere versterking van het passend onderwijs. Ontzettend belangrijk. Maar vandaag zou ik een ander onderdeel van ons onderwijs willen belichten. Ik zet me namelijk, naast mijn al bestaande taken als onderwijswethouder, vooral ook in om het VMBO onderwijs onder de aandacht te brengen. Ik ben ambassadeur van het prachtige project “Trots op de VMBO”. Want zowel aan de goede als aan de minder goede voorbeelden kun je zien hoe belangrijk juist ook dit onderwijs is. Te vaak wordt het gezien als een onderwijssoort waar kinderen eigenlijk beter niet naar toe kunnen gaan. Dat beeld moet worden rechtgezet!

Ik heb met eigen ogen gezien hoe geweldig goed de VMBO scholen in Apeldoorn zijn. Wat kunnen we daar trots op zijn. Het onderwijs dat daar gegeven wordt heeft alles. Aandacht voor hoofd en hart! Een vak kunnen leren! Je leert er samenwerken en een team te vormen! Er zijn geweldige docenten die je helpen en met raad en daad terzijde staan. De docenten zijn eerlijk en duidelijk naar de leerlingen, een ieder weet waar hij of zij aan toe is. Leerlingen zijn vaak ook heel duidelijk naar hun leraren. Ze nemen geen blad voor de mond. En juist dat waardeer ik zo. Echte betrokkenheid en leerlingen die zich echt willen ontwikkelen. En als ze het soms moeilijk hebben, want ook dat komt natuurlijk voor, dan is de school er voor hen. Soms door te helpen, soms ook door streng te zijn. Maar altijd in het belang van de leerling.

Kortom, ik ben trots op het VMBO en onwijs blij dat ik daar, als wethouder onderwijs voor de PvdA in Apeldoorn, een steen aan bij mag dragen.

 

Johan Kruithof
Wethouder van de gemeente Apeldoorn namens de PvdA

Johan Kruithof

Johan Kruithof

Johan Kruithof is al jaren actief binnen de PvdA. Allereerst als bestuurslid van de afdeling Apeldoorn en vervolgens in de periode 2002 – 2012 als raadslid. Vanaf 2006 was hij vice-voorzitter van de gemeenteraadsfractie en in de periode 2012-2018 wethouder. Tot deze tijd was hij – naast zijn politieke activeiten – mede-eigenaar, bestuurder en senior

Meer over Johan Kruithof