Schriftelijke vragen: staat sociale woningbouw de komende jaren verder onder druk?

22 mei 2018

De Apeldoornse woningcorporaties hebben met de wethouder Wonen van het (vorige) college de gevolgen van de kabinetsvoorstellen besproken die van invloed zijn voor de sociale woningbouw en het energiezuiniger maken van bestaande woningen. Zij maken zich grote zorgen dat door de kabinetsplannen voor belastingverhoging voor de corporaties verlammend zullen werken voor de ambities van Apeldoorn. De inschatting is de gezamenlijke corporaties 7 miljoen euro extra moeten afdragen, waardoor zowel de sociale woningbouw als het energiezuiniger maken van bestaande woningen in gevaar komt. De extra informatie die de corporaties vervolgens aan het college hebben verschaft, hebben zij samengevat in een persbericht, waarin zij nader ingaan op de beschikbaarheid, betaalbaarheid en de prestatieafspraken die zij met gemeente en huurdersorganisaties hebben gemaakt. Dit persbericht, dat als ‘Brandbrief’ in het artikel van de Stentor van 19 mei wordt aangemerkt, is voor de PvdA Apeldoorn aanleiding tot het stellen van deze schriftelijke vragen, aangezien het voor iedereen duidelijk is dat er een groot tekort is aan sociale huurwoningen en duurzaamheid ook één van de strategische doelen van het college is.

Wij hebben de volgende vragen:

1. Wat is de reactie van het college op dit persbericht / deze brandbrief?

2. Heeft het college inzicht in de financiële gevolgen van de voorgenomen landelijke maatregelen voor de Apeldoornse corporaties?

3. Gaat het college aanvullende maatregelen nemen, als blijkt dat de financiële gevolgen voor de Woningcorporaties het behalen van de prestatieafspraken in gevaar brengt? Zo ja, welke maatregelen is het college bereid te nemen? Zo nee, kunt u dit toelichten?

4. Gaat het college plaatselijke maatregelen nemen om negatieve effecten van het landelijk beleid op te vangen?

5. Gaat het college acties ondernemen om de geluiden, zoals deze vanuit de Apeldoornse woningcorporaties zijn ontvangen, te communiceren richting het kabinet? Kunt u dit toelichten?

Ties Stam & Eva Peeters Weem